Žvilgsnis į plastikos chirurgo gyvenimą


2019 04 17 | Inga Norkė

Plastinė chirurgija – kontroversiška medicinos sritis, kuri žavi ir stebina savo galimybėmis ir kartu kelia begales diskusijų, taip pat skatina visuomenę dar labiau domėtis kūno korekcijų menu.

Vieniems – tai stereotipais apipinta popscenos žvaigždučių kalvė, kitiems – kelias į pasitikėjimą savimi ir laimę. Anksčiau buvo įprasta bandyti susigyventi su ramybės neduodančiais ir erzinančiais išvaizdos trūkumais, stengtis juos maskuoti ir slėpti nuo pašalinių akių, o šiandien vis daugiau moterų ir vyrų pagalbos kreipiasi į plastinės rekonstrukcinės chirurgijos specialistus.

Plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas med. m. dr. Donatas Samsanavičius, plastinės chirurgijos virtuvėje besisukantis jau daugiau nei 10 metų, kasmet padailinantis tūkstančius lietuvaičių ir svečių iš užsienio, atvirai pasakoja apie savo profesiją ir kasdienius iššūkius.

 

Donatai, papasakokite, kuo jus sužavėjo (ir žavi) plastikos chirurgo profesija?

Na, pradėsiu nuo to, kad plastinės rekonstrukcinės chirurgijos galimybės yra beribės. Kalbu ne apie norų turėti įspūdingą krūtinę, modelio nosį, „Kardashian sėdmenis“ pildymą, bet galimybę kardinaliai pakeisti žmogaus gyvenimą suteikiant jam geresnę savijautą, sveikatą bei įkvepiant pasitikėjimo savimi.

Per savo karjerą susidūriau su šimtais įvairių atvejų – nuo vaikų atlėpusiomis ausimis, iš kurių tyčiojosi bendraamžiai, merginų su itin mažomis krūtimis, dėl kurių nepasitikėjo savimi ir nemylėjo savo kūno, ar moterų, net ir jauname amžiuje negalėdavusių atsipalaiduoti paplūdimyje ir nešioti patinkančių drabužių dėl po gimdymo ar per trumpą laiką numetus daug svorio nukarusio pilvo ir nutįsusių krūtų.

Žaviausia tai, jog vos viena korekcija gali apversti gyvenimą aukštyn kojomis, nes, pašalinus kompleksą, išauga pasitikėjimas savimi ir savo kūnu, meilė sau, pagerėja gyvenimo kokybė.

Norite pasakyti, kad plastinė chirurgija nesisuka vien apie išorinį grožį?

Išorinis arba estetinis grožis koreliuoja su vidiniu. Jei žmogus nesijaučia gražus pats sau, nemyli savo kūno, dažnai kenčia ir vidinis pasaulis – psichologinė būsena, net jei aplinkiniams tai atrodo nesuvokiama.

Labai dažnai artimieji bando atkalbėti nuo plastinės operacijos sakydami, kad ji nereikalinga, kad reikia susigyventi su savo trūkumais, priimti ir mylėti save tokį, koks esi, tačiau dažniausiai yra lengviau pasakyti, nei padaryti.

Jei žmogus yra įsitikinęs, kad kažkas bjauroja jo išvaizdą, jei turimas kompleksas neleidžia džiaugtis gyvenimu, kodėl nepasinaudojus profesionalų pagalba bei moderniausiomis technologijomis ir nepašalinus jo? Žmogus nenurims, kol nepašalins trūkumo, nors galbūt aplinkiniams jis nė nepastebimas. Ir priešingai – jei žmogus myli save tokį, koks yra, jokie papildomi kilogramai, per maža ar per didelė krūtinė to nepakeis.

 

Jau daugiau nei dešimtmetį kasdien konsultuojate dešimtis pacientų, kurių kiekvienas turi savo grožio sampratą. Kas jums yra grožis?

Grožis – labai subjektyvi sąvoka, tačiau man, pirmiausia tai darni visuma, kuriai svarbi net ir smulkiausia detalė, išlaikant proporcijas ir estetinį vaizdą. Kadangi grožį kiekvienas suvokia skirtingai, labai atsakingai žiūriu į konsultacijas ir vadovaujuosi principu „įsiklausyti, suprasti ir pastebėti“, nes tik detaliai išklausinėjus ir įsigilinus į kiekvieno paciento grožio sąvoką galima pasistengti įgyvendinti individualius lūkesčius ir norus. Tik užmezgus ryšį su pacientu, kai atsiranda visiškas pasitikėjimas gydytoju, pasiekiami geriausi rezultatai.

 

jog vos viena korekcija gali apversti gyvenimą aukštyn kojomis, nes, pašalinus kompleksą, išauga pasitikėjimas

 

Kokios plastinės operacijos karaliauja tarp populiariausių?

Tiek užsienio piliečių, tiek lietuvių gretose populiariausios yra krūtų operacijos (didinimas implantais, pakėlimas, mažinimas), pilvo plastika bei liposukcija (riebalų nusiurbimas – red. past.) ir pagimdžiusiųjų išsigelbėjimu vadinamas „Mommy makeover“, kai vienos operacijos metu atliekami krūtų pakėlimas ir pilvo plastika, taip išvengiant pakartotinos narkozės ir antro pooperacinio atsigavimo periodo.

Daugiausia atliekamų operacijų viršūnėje išlieka ir užkritusių vokų korekcijos, o į populiariausiųjų gretas sparčiai veržiasi sėdmenų didinimas. Tiesa, sėdmenis dažniausiai didina užsienio klientai, lietuviai dar tik bręsta šiai operacijai.

Ar niekada negalvojote keisti profesijos?

Plastinė chirurgija mano gyvenime atlieka labai svarbų vaidmenį. Net neapsiverčia liežuvis sakyti, kad tai – tik darbas. Man mano veikla yra didžiausias hobis, kuriam neskaičiuoju skiriamų valandų ir nejaučiu nuovargio.

Be to, dirbdamas šioje srityje nuolat jaučiu stimulą domėtis naujovėmis ir tobulėti, nes čia kasdien manęs laukia vis naujas iššūkis, nauji pacientai su savo unikaliais atvejais, nauja proga prisidėti prie jų laimės kūrimo.

Dirbdamas jaučiu malonumą, o tai pacientai, matyt, jaučia. Gaunu daugybę padėkos laiškų, kuriuose pasakojama, kaip atlikta korekcija pakeitė jų požiūrį į save, kaip išaugęs pasitikėjimas savimi atvėrė naujas galimybes ar net padėjo susirasti antrąją pusę.

Laimingi ir savimi pasitikintys pacientai – pats geriausias įvertinimas ir atlygis man, kaip gydytojui, o jei juos iki vidinės ramybės ir meilės sau skiria tik vienas žingsnis – esu pasiruošęs padėti jį žengti.

 

GALERIJA: