Tikrumo nepamiršusi Gruzija


2019 08 29 | Ignas Pronckus

Svarbiausia šio vasaros kelionių sezono naujiena tapo Gruzija! Džiaugsmo neslepiantys poilsiautojai bilietus į ją tiesiog šluoja. Iš kur toks susidomėjimas šia Pietų Kaukazo valstybe? Patyrę keliautojai atsako vardydami visą tuntą priežasčių, – kol skrydžiai ir pragyvenimas šalyje išlieka patrauklūs, kol vietiniai išlaiko norą rodyti kuo daugiau svetingumo, tol skrendančiųjų į Sakartvelą tikrai netrūks.

 

Šalis kaip vieni dideli namai

Gruzija – šalis išsiilgusiesiems naujų potyrių, šiltos aplinkos ir gamtos tikrumo, kuris Sakartvele lydi visuomet, net kai esate didžiausiuose miestuose.

Atvykus prireikia šiek tiek laiko priprasti prie ekspresyvių vietinių, chaotiško eismo bei visuotinio atsisakymo kalbėti angliškai. Bet po kurio laiko susitaikai ir pradedi jausti tai, kuo pirmiausia ir garsėja ši šalis, – vietinių svetingumą. Net jei nesuprasite nė žodžio, su gruzinu vis tiek visada susitarsite ir, tikėtina, susidraugausite.

 

Klajonės po Tbilisį ir Batumį

 Sostinė Tbilisis iš trijų pusių apsupta kalnų ir leistis į žygį galima paėjus nuo senamiesčio vos kelis šimtus metrų. Beje, kalnai netoli miesto centro turi ir kitą milžinišką pliusą – panoramas, apimančias ištisus kilometrus.

O kurortinis Batumis, į kurį šių metų rugsėjį tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“ pradeda skraidinti vienintelis Lietuvoje, – Gruzijos turizmo pažiba. Ant Juodosios jūros kranto esantis miestas – gyviausias palmėmis ir žaliosiomis zonomis apsuptoje promenadoje prie paplūdimio. Šis 7 km bulvaras yra tikra Batumio širdis – jis suprojektuotas dar 1881 m.

 Sakoma, kartais jūroje nardantys delfinai matomi net nuo kranto! 

Subtropinis klimatas Batumyje šiluma lepina nuo pavasario iki vėlyvo rudens. Ir rugsėjį jūroje dar gausu besimaudančių, tik svarbu turėti paplūdimio batus ar tvirtas šlepetes, nes miesto paplūdimiai – iš mažų akmenukų. O išsimaudę poilsiautojai prisėda viename iš bulvaro restoranėlių ir kavinių bei atsipalaidavę dairosi. Sakoma, kartais jūroje nardantys delfinai matomi net nuo kranto!

Su delfinariumu ir kitais architektūriniais Batumio objektais susipažinę poilsiautojai paprastai traukia šiauriau į Machindžaūrio, Čakvio ar Kabulečio kurortus arba į mažesnius miestelius, kuriuose ir radosi svetingosios Gruzijos įvaizdis.

 

Gruziniškos virtuvės vis negana

Meilę Gruzijai įrodo ir Lietuvoje vis populiarėjantis gruziniškas maistas. Chačapuriai, chinkaliai, lobio ir kiti patiekalai tapo viena naujausių maisto gerbėjų madų, tačiau turbūt net juos gaminantys lietuviai turėtų pripažinti – gruziniškos autentikos neišgausi.

Gruzijos maisto gaminimo įstaigų ir įpročių turbūt nepavyktų surašyti į storiausią knygą: tautiniai patiekalai čia gaminami tiek prabangiuose restoranuose, tiek paprasčiausiai gatvėje. Ir visai nebūtinai pavyks nuspėti, kur skaniau. Be to, daugelis patiekalų skirtinguose regionuose gaminami radikaliai skirtingai, štai chačapuriai gali būti megreliški, imeretiški, gurijietiški ir adžariški.

Sakartvele apskritai nėra paplitusios „prabangaus“ maisto tradicijos, tad kainų skirtumai sąlyginai nedideli, o mėsos kokybė beveik visur aukšta – visa Gruzija, rodos, dar nepamiršo tikro skonio ir nuoširdaus mėgavimosi gamta bei bendravimu.