SVEIKI ATVYKĘ Į SPLITĄ


2019 03 31 | Inga Norkė

Puikiu klimatu, ryškiomis gamtos spalvomis, akį džiuginančia Adrijos jūra, istorija pulsuojančia dvasia ir gomurį maloniai stebinančiu maistu Kroatija kasmet vilioja atostogautojus. Šįkart kviečiame susipažinti su antru pagal dydį Kroatijos miestu – Splitu ir jo apylinkėmis. Tai – nauja atostogų kryptis poilsiautojams iš Lietuvos.

Splitas – puikus pasirinkimas norintiems pažinti tikrąjį Dalmatijos regiono gyvenimą. Visuomet šurmuliuojantis ir išlaikantis pusiausvyrą tarp tradicijų ir modernumo, o vietinių įvardijamas kaip pats gražiausias miestas pasaulyje! Spličani (žmonės iš Splito) yra aukšti, sportiški, emocionalūs – o jų tradicinės Dalmatijos regiono klapa dainos pasakoja istorijas apie jūrą, vyną ir meilę.

Tarp senovės ir modernumo

Splito senamiestis išsidėstęs tarp Diokletiano rūmų sienų (UNESCO saugoma paveldo vieta). Viską apžiūrėti galima tik pėstute. Vaikštant siauromis gatvelėmis galima pasijusti lyg žengus į praeitį, atrasti kepyklėles, kavines, restoranus ir kitas parduotuves, išsidėsčiusias tarp įspūdingų romėnų laikų sienų. Centrinėje aikštėje stovi katedra, kurią saugo juodo granito sfinksas, kurį čia atvežė romėnai iš senovės Egipto.

Šiame mieste prieglobstį rado visi įmanomi architektūros stiliai: gotikos, renesanso ir baroko. Splite, kuris buvo Venecijos imperijos dalimi, akivaizdi italų įtaka viso Dalmatijos regiono architektūroje, gastronomijoje ir net kalbos dialekte. O vietinėse parduotuvėlėse galima rasti stilingų batų ar aksesuarų, pažymėtų „Made in Italy“ etikete.

Kroatija nuo 1945 iki 1991 metų buvo Jugoslavijos dalimi, o tuo metu Splitas smarkiai suklestėjo kaip miestas. Priešingai nei, pavyzdžiui, Dubrovnikas, kuris didžiąja dalimi gyvena iš turizmo, Splitas yra modernus įprastą gyvenimą gyvenančių žmonių miestas.

Jis, beje, žinomas ir dėl atletų. Atostogaujant jums neleis užsimiršti, kad Splitas – tai populiaraus kroatų futbolo klubo „Hajdu“ gimtinė. Jei pasitaikys proga rungtynes pažiūrėti su vietiniais – tai tikrai pajusite, nes sirgaliai čia skanduoja Hajduk živi vično (angl. Hajduk lives forever). Čia gimė žymūs NBA krepšininkai Toni Kukoćius ir Dino Radja. O vaikščiodami Rivos upės krantine, grindinyje įžvelgsite išgraviruotus olimpinius medalius šaliai parvežusių sportininkų vardus.

Paplūdimių gausybė

Splitas, kaip regiono traukos centras, gali pasigirti ne tik įstabia istorija, bet ir paplūdimio malonumais. Itin populiarus tarp turistų regionas visuomet siūlo gausybę pramogų turistams, o jų piką fiksuoja liepą ir rugpjūtį. Ruduo – kiek palankesnis metas, kai žmonių kiek apmažėja.

Bacvice smėlio paplūdimys miesto centre laikomas populiariausiu miesto paplūdimiu, apjuostas kavinukių, picerijų, ledainių ir barų juosta. Vasaros metu, o ypač savaitgaliais, būna pilnut pilnutėlis vietinių gyventojų. Kiek ramesnis – Trstenik, siūlantis tykesnį poilsį ir puikiai tinkantis šeimoms su vaikais. Kroatijoje smėlėtų paplūdimių nėra tiek daug. Populiarus ir 3 km nuo miesto nutolęs, įlankėlėje prie pušyno esantis Bene paplūdimys. Šis, suręstas iš didelių akmenų ir betono plokščių, itin mėgstamas šeimų, nes čia įrengta vaikų žaidimo aikštelė, restoranėlis pavėsyje, batutų parkas, baidarių nuoma, sporto zona ir net teniso aikštynai. Šią vietą galima pasiekti tiek pėstute, tiek autobusu vykstant nuo miesto centro.

įsibėgėjus rytui, vietiniai darkart susitinka mažose kavinutėse antro kavos puodelio, pasidalyti naujausiomis žiniomis ir gandais.

 

Splito Rivjeros regione išsidriekę vaizdingi smulkaus žvyro paplūdimiai, vietomis pasipuošę įspūdingomis uolomis. Ši Kroatijos dalis žavi ir nuostabia kalnų panorama, ir vynuogynais, žėrinčiomis pakrantėmis, taip pat vienu už kitą įdomesniais miestais bei miesteliais. Čia glaudžiasi ne mažiau nei Splitas giriami Trogiras, Seget Vranjica, Omišas bei Podstrana.

Puikūs paplūdimiai driekiasi palei Makarska Riviera dalį piečiau nuo Splito ir keliautojams siūlo kvapą gniaužiantį kraštovaizdį, ryškias jūros spalvas, smulkaus žvyro paplūdimius, apsuptus Kroatijos kalnyno – Biokovo kalnų. Čia įspūdingos uolos ir kalvagūbriai, suformavę gausybę paslaptingų įlankėlių, negalinčių nuslėpti savo grožio.

Netoli ir garsiosios Chvaro bei Bračo salos. Pirmoji garsėja mėgstančiais prabangą demonstruoti gyventojais, o antroji vilioja garsiuoju Zlatini Rato paplūdimiu, kuris britų žurnalo „Daily Telegraph“ buvo pavadintas pačiu gražiausiu Europoje.

Gyvenimo ritmas ir patyrimai

Splitas bunda prieš patekant saulei. Auštant furgonai pristato šviežias gėrybes į turgelius, o žvejai iš jūros traukia per naktį sužvejotą laimikį.

Namuose rytai prasideda su kavos puodeliu. Panašiai kaip ir kitur Balkanuose, jie čia mėgsta saldžią kavą. O įsibėgėjus rytui, vietiniai darkart susitinka mažose kavinutėse antro kavos puodelio, pasidalyti naujausiomis žiniomis ir gandais.

Vietiniams, o ypač vyresnio amžiaus sulaukusiems, nesvetimas ir „siestos“ laikas, kai uždarius langines kelios valandos skiriamos poilsiui. Po pietų, kiek atvėsus, gyvenimas atgyja, susitinkama maudytis prie jūros, sužaisti šachmatų partiją, praktikuoti jogą ar nuveikti dar ką nors smagaus.

Regionas kupinas veiklos ir kultūrinių patyrimų. Kasmet čia vyksta Splito vasaros festivalis, įvairūs pasirodymai po atviru dangumi, grupių koncertai, filmų festivaliai, duris atveria meno galerijos.

Susipažinti kviečia ir kitos gražios gamtos vietos. Tai Krkos nacionalinis parkas, kurį rekomenduojame pamatyti iš skirtingų pusių, nuo skirtingų apžvalgos aikštelių, pro jį net negalima pravažiuoti dviračiams įrengtais takais.

Kitas įspūdingas miestas, kurį pravartu aplankyti viešint Kroatijoje, – tai Dubrovnikas. Jį garsina išskirtinės formos kyšulys, ant kurio stovi fortais bei gynybinėmis sienomis apstatytas ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas senamiestis.

Regiono gyventojai, apibūdindami savo šalies gastronomiją, teigia, kad „žuvis turi plaukti tris kartus: pirmąkart – jūroje, antrąkart – alyvuogių aliejuje ir galiausiai – vyne“.

 

Plitvicos nacionalinis parkas yra dar viena privaloma aplankyti vieta, nes kitaip negalima sakyti, kad buvai Kroatijoje. Magiški kriokliai čia į nenupasakojamai gražią grandinę jungia net keliolika ežerų ir taip sukuria dangišką gamtos stebuklą.

Dalmatijos skoniai

Dalmatijos regiono virtuvės pagrindas – šviežia žuvis, daržovės, ką tik iškepta duona, alyvuogių aliejus ir… vynas. Žuvis čia valgoma visur, visada ir itin dažnai. Įprastų vakarienių namuose metu šeimininkai pasiūlys Adrijos jūroje pagautos žuvies, kuri čia tikrai nėra brangi. Iš žuvies gaminami įvairūs patiekalai: mėgstamos sardinės, ant grilio kepta žuvis, specialioje didelėje keptuvėje gaminamas troškinys iš kelių šviežios žuvies ar jūrų gėrybių rūšių, vadinamas brodet. Regiono gyventojai, apibūdindami savo šalies gastronomiją, teigia, kad „žuvis turi plaukti tris kartus: pirmąkart – jūroje, antrąkart – alyvuogių aliejuje ir galiausiai – vyne“. Tad, kaip supratote, šio subtilaus gėrimo taurė visuomet vainikuoja vakarienę.

Vakarieniaudami restoranuose galite išsirinkti neseniai pagautą žuvį, ji bus čia pat pasverta, išvalyta, iškepta ir patiekta. Prie žuvies dera blitva sa krumpirom (virtos bulvės su česnakais ir alyvuogių aliejumi). Jei norisi paįvairinti racioną ir pamaloninti gomurį, ieškodami jaukios vietos prisėsti pastebėsite, kad Pietų Kroatijoje virtuvė panaši į italų. Populiarus crni rižot – juodasis rizotas su sepalos rašalu.

Dėl kalnuotų vietovių mėsa nėra tokia populiari kaip žuvis, ji valgoma kiek rečiau, o populiariausia aviena ir pršut kumpis (vytintas, panašus į itališką prosciutto).

GALERIJA