SOS: ALERGIJA PAVASARĮ


2019 04 21 | Inga Norkė

Varvanti nosis, čiaudulys, niežtinčios ir ašarojančios akys, pasunkėjęs kvėpavimas pro nosį, skaudanti galva, „nepagydomas“ kosulys ir pertraukiamas miegas – visi šie požymiai pasireiškia dėl alergijos.

Alergiškų žmonių skaičius pasaulyje nepaliaujamai didėja. Kas trečias europietis šiandien kenčia nuo alergijos ir negali džiaugtis pavasariu. Jei esate vienas iš jų – nepraraskite vilties. Šiandien alergiją jau galima suvaldyti. Lietuvos Alergologų ir klinikinių imunologų draugijos prezidentė, gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė, docentė, medicinos mokslų daktarė Jūratė Staikūnienė pasakoja, kaip įveikti pavasarį užklupusią alergiją.

 

Nustatyti alergiją

Kai pacientui atliekamas bendras kraujo tyrimas, šeimos gydytojas dažnai nustato padidėjusį tam tikrų ląstelių – eozinofilų – kiekį. Tokiu atveju pacientas gali būti siunčiamas pas alergologą pasikonsultuoti.

Pirmas labai svarbus žingsnis, padedantis nustatyti, kokiems alergenams pacientas yra jautrus, yra išsami apklausa. Gydytojas išsiaiškina simptomus, įvertina, kaip atrodo nosies, akių gleivinė ir pan.

Vėliau tyrimais patvirtinamas arba paneigiamas gydytojo spėjimas apie paciento jautrumą tikėtinam alergenui. Įprastai gydytojas alergologas pirmiausia atlieka odos dūrio mėginį.

Šio tyrimo metu ant odos užlašinami alergenų preparatai – žiedadulkės, pelėsiai, gyvūnų ir namų dulkių erkės. Alergiškam žmogui dūrio vietoje oda parausta, ją niežti, susidaro pūslelė.

 

Suvaldyti alergiją

Penkios taisyklės, kaip pavasarį pasijusti geriau

1.     Iš namų išvalykite dulkes, pelėsius ir naminių gyvūnėlių alergenus. Naudodami dulkių siurblį su HEPA filtru išvalykite ne tik kilimus, bet ir minkštus baldus, augintinio guolį, panaikinkite pelėsius vonios kambaryje. Sumažėjus alergenų kiekiui, oras taps gaivesnis, o jūs kvėpuosite lengviau.

2.     Nepulkite vėdinti namų – pavasarį tikrai norisi plačiai atverti langus ir įleisti pavasarį į namus. Tačiau taip tik įleisite šviežio oro, kuriame gausu žiedadulkių. Geriausias metas vėdinti patalpas yra ankstyvas rytas arba vėlus vakaras, kai žiedadulkių koncentracija ore mažiausia. Nedarinėkite ir automobilio langų važiuodami, nepamirškite keisti oro filtrų.

3.     Atpažinkite alergijos požymius. Kai kurie neįvertina ir neatpažįsta alergijos požymių, tokių kaip kosulys, kuris yra astmos simptomas. Dviem trečdaliams sergančiųjų astma paūmėja pavasarį dėl alergijos.

4.     Nevalgykite alergiją sukeliančių maisto produktų. Du trečdaliai alergiškų beržui yra alergiški maistui – obuoliams, riešutams, morkoms, kiviams, persikams, slyvoms, avietėms ar kitoms uogoms ir kaulavaisiams.

5.     Negalvokite, kad niekas negali Jums padėti ir netikėkite „daktaru „GOOGLE“ – kreipkitės pagalbos į gydytoją alergologą-imunologą. Gydytojas alergologas nustatys alergijos priežastį, paskirs tinkamiausius vaistus, rekomenduos alergenų imunoterapiją – organizmo nujautrinimą, kuris pradedamas rudenį, praėjus žiedadulkių sezonui, ir sumažina alergiją kito sezono metu.