KOSAS – MIGDOLAIS IR FIGOMIS KVEPIANTI SALA


2019 03 19 | Jūratė Juršienė

Kosas – nedidukė Graikijai priklausanti sala Egėjo jūroje, beveik prisišliejusi prie Turkijos. Per savo amžių ji ne kartą buvo valdoma užkariautojų: nuo XVI iki XX a. Kosas priklausė Turkijai ir tik 1947 metais buvo grąžintas Graikijai. Salos ilgis – vos 45 km, tačiau ji turi 112 km pakrantės, kurioje gausu smaragdinio vandens skalaujamų paplūdimio juostų ir jaukių kurortų. Poilsiautojai čia atranda įvairių formų ir dydžio paplūdimių: nuo auksinio smėlio ruožų, į kuriuos įsiterpia paplūdimio barai, iki atokiau pasislėpusių mažyčių įlankėlių, į kurias turistai užsuka rečiau.

Kosą poilsiautojai mėgsta ne tik už paplūdimių gausą: čia labai ryškūs istorijos pėdsakai ir nuostabi gamta. Atostogaujant Kose žavi graikiškieji balti kaimeliai, tarytum besitęsiantys į kalnus ar besileidžiantys į gėlių laukus. Salos pažiba – Dikeos kalnai, kurių šlaitai apsupti pušynų ir pilių griuvėsių. Pavasarį saloje svaigina žydinčių migdolų ir apelsinmedžių aromatas, rudenį sodai linksta nuo vaisių. Ne veltui Kosas vadinamas plūduriuojančių sodų sala.

Kokį kurortą rinktis?

Koso pakrantėse įsikūrę kurortai – žavūs visi be išimties ir kiekvienas turi savų privalumų. Koso miestelis didžiuojasi itin ilgu ir švariu Psalidžio paplūdimiu, kuriame gausu vandens sporto pramogų, kaip ir netoliese esančiame Lambio paplūdimyje. Prieglobstį čia ras tiek aktyvesnio, tiek ramesnio poilsio mėgėjai, o abu paplūdimius iš miestelio galima patogiai pasiekti tiek įvairiu transportu, tiek pėsčiomis. Kaip ir pridera svarbiausiam salos miestui, barų, vietos restoranėlių, pramogų ir žmonių jame tikrai netrūksta.


Senovinio Alasarnos miesto vietoje įsikūręs Kardamenos kurortas garsėja savo modernumu. Čia vyksta daugybė festivalių, koncertų ir net mokslinių konferencijų. Antikos mėgėjai čia ras archeologų atkastų lobių: Apolonui ir Herakliui skirtų šventyklų, senovinį teatrą, krikščioniškos bazilikos liekanų. Iš Kardamenos uosto nuolat organizuojamos ekskursijos į Agija Irinį, garsėjantį gydomųjų savybių turinčiomis terminėmis versmėmis.

Saloje vis dar galima atrasti jaukių kampelių, kuriuose mėgautis ramybe tampa tikru malonumu. Į vakarus nuo Koso miesto nutolęs Mastichario kurortas pavergia ramybe ir egzotika: baltas paplūdimio smėlis ir raibuliuojantis smaragdinis vanduo leidžia į atostogas nerti visu 100 procentų. Norisi prisiliesti prie istorijos? Visai šalia jūros stūksantys griuvėsiai leis nusikelti kelis tūkstantmečius atgal ir pajusti didingą praeities dvasią. Vilioja nepažinti toliai? Iš Mastichario uosto galite nuplaukti į visai čia pat plūduriuojančią Kalimno salą, pasipuošusią įspūdinga kalnų grandine ir apsikaišiusią kvepiančiomis apelsinmedžių giraitėmis. Trokštate pramogų? Mėgstančių pasiausti šeimų su vaikais laukia netoliese įsikūręs vandens parkas.

Pajusti Graikiją visais pojūčiais

Kad užsidėtumėte pliusiuką, salą galima apžiūrėti per dieną. Tačiau galima tam atsiduoti visais savo pojūčiais ir namo parsivežti visą skonių, kvapų, vaizdų ir prisilietimų prie istorijos, gamtos bei kultūros jūrą.

 

PAMATYTI HIPOKRATO MEDĮ. Koso sala – medicinos tėvu vadinamo Hipokrato gimtinė. Saloje turistams demonstruojamas bent penkių šimtmečių senumo platanas, po kuriuo Hipokratas neva perdavęs medicinos paslaptis savo mokiniams. Visgi šis medis, ko gero, tėra garsiojo platano „proproanūkis“, nes Hipokratas gimė 460 m. pr. Kristų, tačiau prisiliesti prie gausybę istorijos vingių išgyvenusio senolio platano, pripažinkime, yra smagu.

 

UŽSUKTI Į SALOS ŠIRDĮ – KOSO MIESTĄ, kurio grindinyje savo pėdsakus paliko daugybė čia klestėjusių civilizacijų, mat šioje vietoje kirtosi keliai tarp Rytų ir Vakarų. Miestą iš nedidukės salelės stebi didinga Neratzia viduramžių pilis, su Kosu sujungta tiltu. Istorijos gerbėjų mieste laukia Archeologijos muziejus, kuriame galėsite iki smulkmenų ištyrinėti Hipokrato mozaiką, pasigėrėti Afroditės ir Eroso skulptūromis.

ATSIPŪSTI PASLIDŽIO PAPLŪDIMYJE. Šis paplūdimys garsėja vandenyje kylančiais burbuliukais, kuriuos leidžia gretimoje Nisiro saloje dūsaujantis ugnikalnis. Smaragdinis vanduo atgaivins ir kūną, ir mintis, o akis galėsite paganyti pačiose nuostabiausiose panoramose. Praalkote? Pakrantėje jūsų laukia gausybė puikaus maisto restoranų, kuriuose galėsite išragauti visus graikiškus patiekalus ir ką tik sužvejotas jūrų gėrybes.

PALYDĖTI SAULĘ ZIJOS KAIMELYJE ANT DIKEOS KALNO. Užkopus į aukščiausią čia esančią salos vietą galima pasimėgauti atsiveriančiais nuostabiausiais vaizdais į gretimas saleles bei Turkijos pakrantę (triukšmingas ir populiarus Turkijos kurortas Bodrumas yra vos už 4 km nuo Koso ir jį galima lengvai pasiekti jūros transportu). Pasilikite čia ir namo parsivešite vieną pačių gražiausių saulėlydžių gyvenime. Žaliuojančiuose kalno šlaituose trykšta šaltiniai ir krinta krištolo skaidrumo kriokliai, šalia kurių į nedideles gyvenvietes susiglaudę mieli senoviniai graikų nameliai. Čia gausu mažučių parduotuvėlių, kur galėsite įsigyti tradicinių graikiškų lauktuvių namiškiams.

PAJUSTI TIKRĄJĮ KEFALO MIESTELIO SKONĮ. Pasigrožėję šio miestuko siaurų gatvelių voratinkliu, prieisite nuostabią įlanką su krištolo skaidrumo vandeniu. Norėdami pajusti tikrąjį Koso skonį, užsukite į čia įsikūrusį bitininkų ūkį ir paragaukite vietinio medaus bei iš jo gaminamų tradicinių saldumynų. Medus čia ypatingas: kvepia migdolais ir figomis, kurių medžiai pavasarį apsipila žiedais, o rudenį linksta nuo sunokusių vaisių.

 

Koso sesės: salos, kurias būtina aplankyti

 

Išragavus Kosą, puiki proga aplankyti šalia esančias saleles, į kurias kursuoja keltai ir laiveliai. Viena iš jų – Nisiras, kuriame stūksantis ugnikalnis siunčia burbuliuojančių linkėjimų Kosui ir jo paplūdimiams. Ši sala ypač patiks aštresnių įspūdžių mėgėjams, mat neveikiantį ugnikalnį dabar galima aplankyti iš vidaus, nusileidus į jo kraterį. Pati sala yra vulkaninės kilmės ir susiformavo po ugnikalnio išsiveržimo. Na, o ugnikalnis garsėja savo „triguba gerkle“, apie kurią yra sukurtas mitas. Pasakojama, kad kažkada saloje gyveno piktas milžinas Polibotas, kuriuo panoręs atsikratyti jūsų dievas Poseidonas sviedė į jį didžiulį akmenį. Milžinas liko gyvas, tačiau guli prispaustas akmeniu ir riaumoja.

Netoli Koso esanti Kalimno sala vadinama kopinėtojų uolomis rojumi. Šis sportas čia toks populiarus, kad rugsėjo mėnesį rengiamas tarptautinis festivalis. Kalimnas dar garsėja ir kempinėmis, kurios traukiamos iš jūros dugno jau 500 metų. Štai jums ir nuoroda, kokią lauktuvę su istorija galite parvežti namiškiams. Beje, šioje saloje bitės neša labai gardų medų, garsų visoje šalyje.

Mažutė, vos 16 kv. km ploto, turinti tik vieną gyvenvietę – Pserimo sala. Čia galėsite pasimėgauti maudynėmis nenugultame paplūdimyje ir paragauti vietinių gaminamo gardaus avių ir ožkų sūrio.

 

Jau 20 metų kartu su keliautojais švęsiantis „Novaturas“ vasaros atostogas kviečia planuoti jau dabar. Kelionės į Kosą planuojamos liepos–rugsėjo mėnesiais.

 

GALERIJA