Jonijos jūros mažylė Atsiliepimai apie Korfu


2019 04 01 | Inga Norkė

Ši šimtmečius venecijiečių valdyta sala yra panašaus dydžio kaip Maljorka ir kone tokia pat populiari kai pastaroji. Jonijos mažyle vadinama Korfu yra trečia pagal lankomumą iš visų Graikijos salų (po Kretos ir Santorino), kurių apgyvendintų yra apie porą šimtų. Taigi kuo ji tokia nusipelniusi?

Dar leidžiantis lėktuvu matyti dramatiškai į jūrą smengančios uolos ir daug, labai daug žalumos. Korfu yra bene žaliausia Graikijos sala, kur giraitės keičia viena kitą – nuo kiparisų iki alyvuogių – duodamos įsiterpti tik miesteliams, kalnams ir pakrantėms.

Tačiau salos žaluma – tikrai ne vienintelis salos pasididžiavimas. Priežasčių aplankyti šią vietą yra daug. Pateikiame tas, kurias mums išskyrė Korfu puikiai pažįstanti „Novaturo“ atstovės Jurgita ir Simona.

Paplūdimiai

„Paplūdimiai kiekvienam skoniui – nuo mažų „slaptų“, kurių dauguma pasiekiami tik vandens transportu, iki ilgų pakrančių.“

Vasaros atostogos be saulės ir vandens nebūtų tobulos. Tad viešėdami Korfu tikrai ieškosite, kur pasilepinti šiais džiaugsmais. O pasirinkimas tikrai labai platus, nes čia yra net apie 30 paplūdimių, žymimų Mėlynąja vėliava!

Saulėlydžio vieta – Logas (Perouládes). Tarp uolų įrėminta balto smėlio pakrantė, kurioje visas dėmesys – vaizdui priešais ir jokių kitų blaškančių pramogų.

Ágios Geórgios Págon & Afiónas – net karščiausiu sezonu čia rasi vietos – net 2 km minkštučio smėlio palei žydrą vandenį.

svarbu neatsipalaiduoti ir paisyti taisyklių, segtis saugos diržus, neviršyti greičio, nes baudos Korfu yra gana didelės.

 

Myrtiotissa – tai bene žymiausias salos nudistų paplūdimys, nuo civilizacijos atskirtas gigantiškomis uolomis. Šiai vietai gidai kabina netgi gražiausio paplūdimio pasaulyje medalį.

Pelekas – labai vaizdingas paplūdimys su daug civilizacijos: automobilių stovėjimo vietos, tavernos, bareliai, gultai, tinklinio aikštelė, vandens sporto įrangos nuoma ir pan.

Íssos – dar vienas balto smėlio ruožas su išraiškingomis kopomis, tačiau būtent čia sutiksi ir daug vietinių, o tai keliaujant – geras ženklas..

Ir tai tik keletas paplūdimių, kurie Korfu salos karūna papildo brangakmeniais. O geroji dalis yra ta, kad juos ir daugelį kitų vietų galima aplankyti viešuoju transportu.

Transportas

„Saloje gerai išvystyta viešojo transporto sistema, kuri leidžia nebrangiai keliauti. Tačiau rekomenduoju nepasikliauti tvarkaraščiu. Čia – Graikijos salos, čia niekas neskuba.“

Net jeigu apsistojate prie itin gražios vietos, tikrai verta pamatyti ir kitas salos dalis. Kelionės „Green Bus“ ir „Blue Bus“ autobusu kaina svyruoja tarp 1,5 ir 5 eurų, o daugumoje stotelių yra tvarkaraščiai. Tiesa, nereikėtų aklai kliautis surašytu planu, nes čia – Graikijos salos ir natūralus ritmas ten dažnai nepaklūsta griežtiems tvarkaraščiams.

Besirenkantiems vairuoti patiems svarbu neatsipalaiduoti ir paisyti taisyklių, segtis saugos diržus, neviršyti greičio, nes baudos Korfu yra gana didelės. Taip pat saloje nesudėtingai galima išsinuomoti tiek automobilį, tiek motorolerį. Tačiau eismas gatvėse yra labai intensyvus ir šiek tiek užtrunka laiko pratinantis prie graikiškų eismo taisyklių.

 

Visų salos miestų ir miestelių architektūra paliesta laiko ir įvairių kultūrų.

 

Albanija

„Iš Korfu neįtikėtinai greitai galima nuplaukti į kitas salas ir net į kitą šalį. Tik vykdami į Albaniją nepamirškite paso.“

Iš šios salos keltu galima gana greitai patekti į kitas Graikijos salas. Tačiau viena labiausiai pamėgtų dienos išvykų – į Albaniją. Šis dar mažai mums pažįstamas kraštas traukia vis daugiau atostogautojų (Dėmesio! Norintiems su Albanija susipažinti artimiau. „Novaturas“ 2019 metų vasaros metu organizuoja poilsines keliones lėktuvu į šią šalį).

Kruizai

„Iš jūros perspektyvos salos atrodo dar įspūdingiau! Rekomenduoju pasiimti kruizą.“

Gyvenant saloje, kai aplink yra tiek daug kitų nuostabių salų, akivaizdu, kad paplaukti laivu yra viena iš geriausių pramogų. Iš Korfu yra organizuojami įvairiausi kruizai. Pavyzdžiui, laivu galima aplankyti Žydrąją įlanką ir spalvingąjį Pargos miestelį žemyninėje Graikijos dalyje. Taip pat daug kas renkasi Paksų ir Antipaksų salų kruizą.

Tai išvyka laivu po kosmopolitiškąją Paksų salą, kur Europos turtuoliai jachtas švartuoja šalia žvejų valtelių, taip pat šios išvykos metu aplankomi magiški Mėlynieji urvai. Teigiama, kad tai buvo Marko Antonijaus ir Kleopatros susitikimų vieta.

Istorija

„Tikrai ne su kiekvienos šalies istorija susipažįstame dar mokykloje. Tačiau Graikijos indėlis į civilizacijos virsmus ten matomas ir iki šiol. Korfu – ne išimtis.“

 

 

Visų salos miestų ir miestelių architektūra paliesta laiko ir įvairių kultūrų. Bene labiausiai matyti šimtmečius Korfu valdžiusių venecijiečių architektūrinis palikimas.
Viešint saloje yra bent keletas istorinių objektų, kuriuos poilsiautojai yra itin pamėgę: uolos viršukalnėje stūksanti Angelokastro pilis, Achiliono rūmai, kuriuose ilsėdavosi Habsburgų dinastija, seniausias saloje Peritijos kaimelis ir įspūdinga bei labiausiai lankoma vandens apsupta pilis – Senoji tvirtovė. Su sala ją jungia tiltas.

„Gyvenimo būdas „siga siga“ – iš lėto, palengva, nesinervinant. Siesta – kaip religija net ir aktyviojoje salos sostinėje.“

O ieškantiems dar daugiau autentikos verta panaršyti po salos vidurį, kur gyvena daugiau vyresnio amžiaus graikų (jaunimas vis tik labiau bazuojasi kurortuose palei jūrą), kurie puoselėja graikiškas tradicijas.

Sostinė

„Gyvenimo būdas „siga siga“ – iš lėto, palengva, nesinervinant. Siesta – kaip religija net ir aktyviojoje salos sostinėje.“

Pastelinėmis spalvomis nudažytas Kerkyros miestas neprimena tipiškų ir judrių sostinių, ypač senamiestis, kur dienos ritmas, nors ir pulsuojantis kultūra bei istorija, yra gana lėtas. Jis suaktyvėja tik sutemus. Taigi naktinio gyvenimo mėgėjai renkasi salos sostinėje.

Po vandeniu

„Vandens skaidrumas čia maloniai nustebino – mačiau daug margų povandeninio pasaulio gyventojų.“

Vienu didžiausių salos privalumų nardymo mėgėjai įvardija užburiantį Korfu povandeninį pasaulį. Dalis turistų Graikijos salas įvardija kaip vienas geriausių vietų nardyti ir mėgautis paplūdimių ir vandens malonumais.

GALERIJA