Gidas po mitinį Peloponesą


2019 04 09 | Tomas Bručas

„Grįžk su skydu arba ant jo“, – taip sakydavo legendinės Spartos moterys, į mūšį išlydėdamos savo sūnus. „Aplankyk Peloponesą ir grįžti apskritai nesinorės“, – būtų galima pasakyti apie mitais gaubiamą pietinį Graikijos pusiasalį, kuriame įsikūręs minėtas istorinis karių miestas.

Homero aprašytas, pasauliui olimpines žaidynes padovanojęs, į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktais objektais gausus, stebinančios gamtos stebuklų kupinas ir praeities legendomis tiesiog alsuojantis regionas prieš kelerius metus turistų gido „Lonely Planet“ išrinktas geriausia vieta kelionėms Europoje.

Gamtos mėgėjams

Patogius skrydžius į Peloponesą nuo pernai vasaros siūlo tarptautinių kelionių organizatorius „Tez Tour“. Tai dar nauja ir tik atrandama poilsiautojų iš Lietuvos kryptis, o ją pasirinkus laukia daugybė nepamirštamų atradimų.
Jūros graikus maitino, saugojo ir atvėrė vartus į pasaulį, o dabar nuo Peloponeso krantų atsiveria įstabūs ir kerintys toliai. Kažkada jie vietinius viliojo į žygdarbius, o dabar šalies svečiai gali leistis į ne ką mažiau įkvepiančius žygius pakrantėmis.

geriausia perimti lėtą aplinkos ritmą, niekur neskubėti ir stebėti

 

Briaunotos kalvos, tankūs spygliuočių miškai, švelniai žydras safyrinis jūrų vanduo ir minkštas kaip kašmyras paplūdimių smėlis – taip atrodo Peloponeso gamtos peizažas. Regioną supantys senoviniai griuvėsiai alsuoja tyla ir ramybe, dalydamiesi šiais pojūčiais su keliautojais. Tad geriausia perimti lėtą aplinkos ritmą, niekur neskubėti ir stebėti nuo pusiasalio šlaitų atsiveriančius saulėlydžius. Užburianti romantika atvykusioms poroms, idealios atostogos keliaujantiesiems su šeima ir vaikais.

 

 

Civilizacijos tyrinėtojams

Gamtos ir civilizacijos derme alsuoja Nafplijo uostas vakarinėje Peloponeso dalyje. Turistų jis yra vadinamas mėgstamiausia vieta visoje Graikijoje ir nenuostabu: miestas mena antikos laikus. Kažkada tai buvo šalies sostinė.
Keliautojus Nafplijyje žavi įstabus senamiestis, tačiau didžiausias jo turtas – užburianti pakrantė. Migloje paskendę įlanką supantys kalnai, palmės, plūduriuojantys nedideli žvejų laivai ir turkio spalvos vanduo sukuria magišką įspūdį.
Dievinate jūrų gėrybes? Lydimi smėlio spalvos namų žydromis langinėmis, siauromis gatvelėmis leiskitės ieškoti „Arapakos“ restorano. Maistas čia skanus ir šviežias, o keliautojų atsiliepimai – patys geriausi.

 

Peloponesas, kaip ir visa Graikija, garsėja savo alyvuogėmis.

 

Grožis akims, gėris – ausims

Vos už 2 valandų kelio automobiliu ir net kelių tūkstančių metų kelionės atgal į legendinę praeitį, nuo Nafplijo yra įsikūrusi mitinė Sparta.
Karingiausių kovotojų pasaulio istorijoje lopšys pasitinka griuvėsiais ir šalia esančiu viduramžius menančiu Mistros miestu, įtrauktu į UNESCO paveldo sąrašą.

 

Kelias iki šių vietovių veda stačiais tarpekliais ir Taigeto kalnų masyvu. Gamta čia dosni peizažais, bet ne savo turtais – uolėtas kraštovaizdis ir skurdi žemė ugdė kietą spartiečių charakterį bei karingą būdą.
Legendų apie juos daugybė, pavyzdžiui, istorijos, kad žūti mūšyje Spartos piliečiams buvo didžiausia garbė: net vardai ant antkapių rašyti tik tokiems vyrams arba gimdant mirusioms moterims.
Šiuo metu mitinis kraštas ramus, o jo didybę mena įspūdingi griuvėsiai. Tuo didžiuotis gali 160 km į šiaurę nuo Spartos nutolusi Olimpija – olimpinių žaidynių gimtinė. Tai dar vienas UNESCO pasaulio paveldo sąrašo perlas Peloponeso pusiasalyje.

 

Viena išskirtiniausių stotelių – Peloponeso pietuose įsikūręs Eumelios ūkis.

 

O jei norėsis ne tik matyti, bet ir išgirsti, aplankykite Epidauro teatrą, kurį rasite vos už 35 km į vakarus nuo Nafplijo uosto. Tai tobulos akustikos, nepakitusios per šimtmečius, vieta. Graikų medicinos ir gydymo dievui Asklepijui pagerbti pastatytas teatras suprojektuotas IV a. prieš Kristų, o pasirodymus jame stebėdavo iki 14 tūkst. žiūrovų.

 

Saldūs įspūdžiai ir atostogos ūkininkaujant

Palepinę akis ir ausis, leiskitės į išskirtinį Peloponeso skonio pasaulį. Vos kilometro atstumu nuo Olimpijos atrasite nuostabų Klio medaus ūkį. Jis pasitinka sultingų sezoninių vaisių gausa, šviežiomis sultimis, gardžia kava ir, žinoma, saldžiausiu bičių desertu. Medus čia tirštas ir klampus kaip vasaros oras, o ūkyje ne tik paskanausite, bet ir susipažinsite su jo rinkimo tradicijomis bei kultūra.

Peloponesas, kaip ir visa Graikija, garsėja savo alyvuogėmis. Ir nenuostabu: klimatas jų augimą puoselėja puikiomis sąlygomis, ūkininkai – brandinimo paslaptimis. O iš arčiau susipažinti su alyvuogių kultūra galima leidžiantis unikaliais ekoturizmo maršrutais.
Viena išskirtiniausių stotelių – Peloponeso pietuose įsikūręs Eumelios ūkis. Čia siūloma apsistoti, o alyvuogių ne tik paragauti, bet ir sutikti su iš jų išgaunamų aliejų someljė – tikraisiais šio amato žinovais. Ūkis kviečia mokytis gaminti muilą ir išbandyti visapusišką patirtį. Siūloma penkias dienas alyvuoges rinkti, virti, spausti jų aliejų ir sužinoti daug Graikijos pasididžiavimu vadinamų jų auginimo paslapčių.

GALERIJA: