Dvejų akinių galia vienuose: išmanus sprendimas XXI a. poreikiams


2019 04 21 | Inga Norkė

Pastarąjį dešimtmetį vyrauja itin gaji nuomonė, kad lauke tamsėjantys, o patalpose atšviesėjantys lęšiai yra atgyvena, pamėgta vyresnio amžiaus žmonių, kaskart atpažįstama iš baisaus geltonumo ar neaiškios rudos lęšių spalvos. Tame yra dalis tiesos, jei kalbama apie senosios kartos fotochrominius lęšius. Tačiau technologijoms sparčiai žengiant į priekį, požiūris į tokius akinius pasaulyje drastiškai pasikeitė – Lietuvoje kol kas ne.

 

Fotochrominiai lęšiai yra nepakeičiami savo akių sveikata besirūpinantiems ar aktyvų laisvalaikį lauke mėgstantiems žmonėms.

 

Fotochrominiai lęšiai yra nepakeičiami, jeigu…

Fotochrominiai, arba dar kitaip vadinami „Transitions“, lęšiai yra gerokai daugiau nei vien apsauga nuo kenksmingų saulės spindulių. Tokie lęšiai yra tinkami žmonėms, turintiems fotofobiją, sergantiems migrena ar turintiems nuolatinio prisimerkimo įprotį. Kodėl? Jie blokuoja ne tik UV spindulius, bet ir išmaniųjų ekranų skleidžiamą kenksmingą mėlynąją šviesą.

 

Fotochrominių lęšių veikimo principas

„Transitions®“ lęšiai tamsėja ir keičia spalvą dėl unikalios dangos, kuriai sukurti panaudota patentuota „Chromea7“ technologija. Ji kaip niekada jautriai reaguoja į įvairią šviesą, net netiesioginę – atspindžius, tad akį pasiekia tik toks šviesos srautas, kuris yra reikalingas.

Kai „Transitions®“ lęšiai yra veikiami UV šviesos, trilijonai fotochrominių molekulių lęšyje pradeda keisti struktūrą. Ši reakcija sukelia lęšių patamsėjimą. Mažėjant šviesos šaltiniui, molekulės jungiasi į pirminę formulę, todėl lęšis ima skaidrėti.

 

 

Ar tikrai tai skirta tik vyresniems žmonėms?

Kad paneigtų mitą, jog fotochrominiai akiniai yra skirti vyresnio amžiaus žmonėms, „Transitions®“ gamintojai pasitelkė didelę mokslininkų komandą tam, kad sukurtų naujos kartos madingus lęšius, kuriuos ne tik mielai dėvėtų jaunoji karta, bet ir pajustų tiesioginę jų naudą.

 

Ar esate susidūrę su jautrumu šviesai, kai itin saulėtą dieną išeinate iš patalpos į lauką arba įeinate iš lauko į itin ryškios šviesos patalpą? Jei taip, būtent tokie lęšiai ir buvo sukurti, kad natūraliai prisitaikytų prie drastiškai besikeičiančios intensyvios šviesos ar išmaniųjų ekranų akinančios mėlynosios šviesos.

 

„Transitions®“ lęšiai turėtų tapti kasdieniu jūsų palydovu, jei esate:

kompiuterių naudotojas. Dar tik pradedame suprasti tikrą mėlynosios šviesos poveikį savo akims. Jau dabar aišku, kad kompiuterių, planšečių, išmaniųjų telefonų, LED ir fluorescencinio apšvietimo skleidžiama mėlynoji šviesa turi keletą neigiamų pasekmių mūsų akių sveikatai ir regėjimo kokybei:

  • sutrinka miego ciklas esant per mažam miego hormono melatonino išsiskyrimui;
  • sutrinka natūralus vyzdžio susitraukimas, dėl ko atsiranda jautrumas šviesai;
  • atsiranda juodi ratilai po akimis, kurie yra akių nuovargio priežastis.

 

Ir nors dažniausiai manoma, kad išmanieji ekranai yra didžiausias kenksmingos mėlynosios šviesos šaltinis, moksliniai tyrimai rodo, kad vis dėlto saulė jos spinduliuoja 100–500 kartų daugiau nei skaitmeniniai įrenginiai. Būtent dėl to yra ypač svarbu užtikrinti akių apsaugą tiek esant apsuptiems mėlynosios šviesos patalpose, tiek ir lauke;

 

  • sergate migrena. Net 12 proc. visų amerikiečių (įskaitant vyrus, moteris ir vaikus) kenčia nuo migreninių galvos skausmų. 80 proc. iš jų skundžiasi jautrumu šviesai. „Transitions®“ XTRActive lęšiai žaibiškai reaguoja į šviesos intensyvumą, todėl neleis varginti jūsų akių net ir kintančio apšvietimo sąlygomis, ko negali užtikrinti įprasti korekciniai akiniai;

 

  • rūpi akių estetika. Jei ramybės neduoda vokų raukšlės, galvojate apie plastinę operaciją, botulino injekcijas ir pan., pirmiausia susimąstykite apie raukšlių aplink akis prevenciją. Kiekvieną kartą išeidami į lauką ar įeidami į intensyvaus apšvietimo patalpą nedėvėdami tamsintų akinių kaskart prisimerkiate. Ar tikrai kiekvieną kartą nepamirštate užsidėti akinių nuo saulės? Į aplinką reaguojantys akinių lęšiai yra neabejotinai geresnė investicija į raukšlių prevenciją nei brangūs kremai ar prevencinės procedūros;

 

  • neabejingi madai. Ar per pastaruosius 6 mėnesius peržvelgėte mados žurnalų puslapius? Jau keletą sezonų vyrauja aiški saulės akinių tendencija su dioptrijomis. Net pirmaujantis prekės ženklas „Ray-Ban“ savo ikoninius modelius sukonstravo kartu su „Transitions®“ lęšiais, kurie greitai užkariavo gatvės stileivų širdį. Kodėl? Todėl, kad su mėgstamiausiais akiniais jie gali jaustis nevaržomai – net ir apniukusią dieną neatrodys kvailai, nes fotochrominiai lęšiai patamsės tiek, kad užtektų pamatyti koketišką pašnekovo žvilgsnį. 

 

Suprasdami, kokią didelę reikšmę tūkstantmečio ar Z kartos atstovams turi individualaus stiliaus išraiška, fotochrominių lęšių kūrėjai ir toliau kuria dar inovatyvesnius sprendimus.

 

Sužinokite apie tai pirmieji

www.fielmann.lt

@Akiniai: Fielmann.

Mus rasite (QR kodas)

GALERIJA: