15 priežasčių, kodėl Balis (jų yra ir daugiau)


2019 08 30

„Sultingas“ – šis žodis Baliui labai tinka. Jis toks gausus, tikras ir juo norisi mėgautis. Čia džiaugsmą atranda ir solo keliautojai, ir šeimos su mažais vaikais, ir poros, ir draugų kompanijos. Kiekvienam Balyje yra gera, nes šios salos privalumai tenkina kone visų poreikius.

Pasaulinio lygio virtuvė, egzotiška ir įvairi gamta, itin draugiški vietiniai gyventojai, visada šiltas atogrąžų klimatas, ore kybanti dvasinė ramybė, akį glostantis dizainas, kurį baliniečių rankomis padėjo sukurti kadaise čia karaliavę olandai (šiuos juk žinome kaip vienus iš vizualiųjų menų lyderių pasaulyje!). Beje, kainos Balyje yra gerokai mažesnės nei daugelyje Europos ar Amerikos kurortų, o aptarnavimas pranoksta lūkesčius. Toliau – detaliau apie kiekvieną iš Baliui tariamų „taip“.

 

Žmonės

Pirmiausia, be ko ši kryptis nebūtų tokia mėgstama tarp pasaulio keliautojų, – vietiniai žmonės. Galima sakyti, kad baliniečiai yra salos esmė ir širdis. Jie yra induistai pagal religiją (nors likusi Indonezija yra musulmoniška) ir tai sukuria išskirtinę atmosferą, palyginus su aplinkinėmis salomis. Gėris, rūpestis, grožis, meilė ir ramybė – toks yra Balis, nes tokie yra jo žmonės.

 

Paplūdimiai

Ta kompiuterinė užsklanda – paplūdimys ir kokosas su jame styrančiu šiaudeliu fone – toks vaizdas Balyje yra kasdienybė, tik ne per ekraną. Pirmiausia dėl to, kad čia yra daugybė paplūdimių kiekvienam skoniui: nuo balto smėlio iki juodo, nuo slaptų mažyčių išėjimų į vandenyną iki kvapą gniaužančių uolų, nuo banglentininkų užsėstų bangų iki laukinių paplūdimių, kur akis į akį susiduri nebent tik su beždžionėmis ir įvairiaspalviais dideliais drugeliais, iki paplūdimių su visais patogumais, kur tereikia ištiesti ranką ir kokosinis kokteilis jau tavo rankoje (apie šiuos toliau skyrelyje „Infinity baseinai ir paplūdimio klubai“).

 

Džiunglės

Vairuojantiems dvirates priemones pažintis su džiunglėmis skriejant ant motokrosinio motociklo pretenduoja tapti didžiausiu kelionės prisiminimu. Tačiau galima keliauti ir automobiliu. Keliaujant keliais tarp džiunglių teks stoti gana dažnai ir paeiti iki tam tikrų vietų, dėl kurių salos gamta yra liaupsinama keliautojų tinklaraščiuose, „Instagram“, žurnaluose ir pan. Tai gali būti galingi kriokliai, kurių salos džiunglėse yra gausu. Tai gali būti ryžių terasos, kurios yra neatskiriama Balio peizažo dalis. Tai gali būti plantacijos – pavyzdžiui, luvako kavos, kur galima ir netgi labai rekomenduojama įsisukti į degustacijas.

 

Dvasinė kelionė

Labai daug žmonių Balyje atranda dvasinę ramybę, atsako į rūpimus klausimus, ima savimi labiau pasitikėti, džiaugtis kiekviena aušra ir saulėlydžiu. Pati sala alsuoja tikėjimu, todėl visapusiška ramybė ten apima net ir nė kiek dėl to nesistengiant. Kas rytą prie kiekvienų namų įėjimo pamatysi šviežiai padėtų gėlių ir rusenančių smilkalų – tai auka dievams. O salos šventyklos yra dar viena dedamoji, be kurių lankymo sunku iki galo išjausti Balio nuotaiką. Rekomenduojamos – lyg iš pasakos iliustracijų nužengusi Tanah Lot šventykla, Ulun Dalu Beratan, Lempuyang ir daugelis kt.

 

Meditacijos

Dvasinė kelionė Balyje nesibaigia monumentais. Balis taip pat žymus savo daugybe meditacijos centrų ir jogos mokyklų. Jose ne tik atrandi save naujai, bet ir turi galimybę susipažinti su įdomiais žmonėmis iš viso pasaulio. Geriausia vieta dvasinei kelionei Balyje – Ubudas. Tai – miestas, apsuptas džiunglių, arčiau salos vidurio. Ten yra „Yoga Barn“, kuris nepalieka abejingų. Tik įsivaizduokite meditacijos salę, kurios langai nuo lubų iki žemės yra su vaizdu į atogrąžų parką. Viešintys prie vandenyno gali išbandyti „Samadi“ arba „The Practie“.

 

Maistas

Būkite pasiruošę pilnoms rankoms ir pilnai burnai skaniausių patiekalų kasdien. Kiekvienoje gatvėje yra dešimtys warung’ų (vietinių kavinių) ir superfood vietelių, kuriose kainos svyruoja nuo 2 iki 15 Eur (žinoma, jei tai ne omaras ar pan.) už karštą patiekalą. Geriausia yra tai, kad viskas yra šviežia ir dažniausiai sveika (ožerškių uogos, spirulinos, kokosai, migdolai, šviežia žuvis, krevetės, daug žalumos ir pan). Beje, atsispirti nuolatiniam ragavimui tikrai nepadeda ir patiekalų grožis. Tiesa, greičiausiai po poros dienų nustosite fotografuoti kiekvieną lėkštę, nes tiesiog viskas, kas atkeliauja ant stalo, yra ne tik labai gardu, bet ir labai fotogeniška.

 

Apgyvendinimas

Nuo minimalizmo iki prabangos – rinkdamasis apgyvendinimą Balyje jautiesi lyg vartydamas interjero dizaino katalogą. O geriausia dalis yra ta, kad prabangūs apartamentai dažnai čia kainuoja tiek, kiek Europoje ekonominis viešbučio kambarys. Taip pat čia yra neeilinė proga bent vienai nakčiai išbandyti ir kai ką mažiau įprasto: tobulai įrengtą namelį medyje, nakvynę po žvaigždėmis permatomame kupole džiunglėse, gyvenimą bambukiniame name ant skardžio su vaizdu į pulsuojantį vandenyną ir pan.

 

Masažai

Masažai – dar viena aukso gysla, kurią atradę mūsų nuo kapitalistinio pasaulio ir jo tvarkos pavargę kūnai labai džiaugiasi. Valandos ar pusantros kokybiškas, giluminis ir kvapnus masažas Balyje kainuoja apie 10 Eur. Tad nenuostabu, kad dažnas keliautojas sau leidžia pereiti visą kursą ir namo grįžta ne tik pailsėjęs, bet ir sveikesnis.

 

Kurortai

Nors pernai Balį aplankė apie 16 mln. keliautojų, pasirinkimas, kur ilsėtis, čia yra didžiulis. Būtent dėl to nesijaučia, kad tokia, rodos, nedidelė sala nuolat priima tokį didelį kiekį keliautojų iš viso pasaulio. „Novaturas“ siūlo apgyvendinimą kone visuose pagrindiniuose salos kurortuose, tereikia išsirinkti pagal savo poreikį ir skonį.

Kuta – mėgstantiems aktyvų ir dinamišką kurortinį gyvenimą. Ubudas – ieškantiems dvasinių patirčių. Legianas – panašus į Kutą, tačiau kiek ramesnis. Sanuras – kitame gale nuo pagrindinio turistinio šurmulio. Nusa Dua – tiems, kurie nori atostogų lyg iš paveikslėlio baltame paplūdimyje. Seminjakas – veiksmo viduryje, nuo čia labai paprasta judėti į šiaurę ar pietus ieškant įvairių patirčių. Galima rinktis iš kelių mažesnių miestelių: Tandžung Benoa ir Džimbarano. Keliais žodžiais – Balis įtiks visiems skoniams.

 

Prie Balio „taip verta pridėti:

  • tradicines šventes, kurios užburia ir kurių visais sezonais yra labai daug;
  • gėlių vaikų atmosferą, kuri vyrauja banglentininkų baruose;
  • šiltą ir drėgną atogrąžų klimatą, dėl kurio sužvilga oda ir plaukai;
  • nepriklausomai nuo metų laiko, dienos šviesa čia vyrauja 12–13 val. per parą;
  • menininkus, kurių unikalių darbų čia galima įsigyti už labai gerą kainą…

 

 

Taip, pasaulyje yra labai daug žavingų salų, tačiau Balis išsiskiria iš visų jų. Be jau minėtų dalykų, čia vyrauja neapsakoma atmosfera, kurios taip lengvai nesukursi net ir turėdamas daug lėšų turistinių objektų ar infrastruktūros statymui. Balyje sutiksite keliautojų, kurie, atvykę į salą, nusprendžia mažų mažiausiai prasitęsti savo kelionę arba čia lieka neribotam laikui. Tai apie šią magiško magnetizmo turinčią kryptį pasako dar daugiau nei kiekvienas žodis šiame tekste.