SAULIUS URBONAS: Žiema. Imunitetas. Aromaterapija.


2018 06 24 | Inga Norkė

Ateina šaltasis metų laikas, vaikai grįžta į mokyklas ir darželius, o mes sulendame į biurus-automobilius-namus. Prasideda didysis peršalimo ligų ir virusų vajus. O kad maža nepasirodytų, tokiu metu patiriame nuoseklų psichologinį spaudimą, primygtinai rekomenduojantį pasiskiepyti nuo šiais metais siaučiančio „ypač paslaptingo ir nenuspėjamas komplikacijas sukeliančio“ GRIPO…

Vien ši žinutė daugeliui sukelia baime paremtą stresą.

Mūsų kūnas tarsi tvirtovė, kurią nuolat puola išorės ir vidaus priešai. Pasaulyje viskas sutvarkyta taip, kad kiekvieną akimirką kiekviena gyvybės forma stengiasi išgyventi. Resursų visiems neužtenka, todėl kova yra nuožmi ir nuolatinė.

Gamtoje gausu produktų, kurių sudėtinės dalys vis dar nežinomos ir apie jas galbūt sužinosime tik kada nors ateityje. Tačiau jei po ranka turite gamtos sukurtą produktą, pasikliaukite savo intuicija. Kvapas gamtoje mums siunčia pagrindinę žinutę. Jei malonus – tai produktas mums naudingas. Jei nemalonus – žalingas. Jei negalime apsispręsti – palaukime, ir kūnas mums pats pasakys.

Eteriniai aliejai – augalo dvasia, uždaryta į buteliuką

Kalbant apie kvapą, viena iš stebuklingai veikiančių gamtinių priemonių yra eteriniai aliejai. Jų istorija siekia Egipto civilizacijos laikus. Viduramžiais kartu su „raganų“ deginimu eteriniai aliejai buvo pamiršti ir atgimė tik XX a. pradžioje mums šiandien gerai žinomu aromaterapijos pavadinimu.

Švarūs, iš be chemijos užaugintų augalų švelniai išgauti eteriniai aliejai yra tarsi trapi augalo dvasia, atskirta nuo materijos ir uždaryta į buteliuką. Atidarius išlenda „džinas“, pasiruošęs išpildyti norus, susijusius su sveikata, organizmo apsauga ir imuniteto stiprinimu. Eterinių aliejų poveikis yra universalus ir nepaprastai galingas.

80 % mūsų imuninės sistemos karių bazuojasi žarnyne ir kartu su mikrobiomu sudaro didžiąją imuninę armiją. Mikrobiomo branduolys – bakterijos, o kartu su jomis dalyvauja ir virusai bei grybeliai.

Pirmiausia norėčiau apžvelgti pagrindinius faktorius, neigiamai veikiančius mūsų imuninę sistemą. Imunitetą silpnina: buitinė ir vaistinė chemija, stresas, nemiga, oro užterštumas, neigiamų jonų trūkumas, radiacija, taip pat bakterijos, virusai, grybeliai, parazitai, žinoma, priklausomai nuo jų rūšies ir kiekio.

Vaistinė chemija veikia mūsų organizmą kaip sprogstamasis užtaisas, o jei kalbame apie antibiotikus, tai yra visiškai kraštutinė priemonė, kuri šluoja viską, kas gyva, lyg branduolinė bomba. Taip, bombos kartais užbaigia karą, bet pasekmės viskam, kas gyva, lieka ilgalaikės ir kartais… negrįžtamos.

Buitinė chemija. Vis daugiau ir daugiau chemijos naudojame buityje: plauname grindis, vonias, tualetus, skalbiame, purškiame ant veidrodžių ir viryklių. Visa tai sukelia vis daugiau bakterijų mutacijų. Be to, visu tuo mes kvėpuojame. Chemija patenka į organizmą ir cirkuliuoja kraujyje. Tai visiškai dezorientuoja tiek mūsų endokrininę, tiek ir imuninę sistemas.

Eteriniai aliejai, skiedžiami su vandeniu, spiritu ar gryni, gali tapti puikia, saugia, maloniai kvepiančia ir gerai nuteikiančia valymo priemonių alternatyva. Be to, jie puikiai valo ir dezinfekuoja. Tam puikiai tiks geltonųjų ir žaliųjų citrinų eterinės esencijos, levandų ar rozmarinų eteriniai aliejai.

Nemiga arba neišsimiegojimas. Tyrimai rodo, kad kartais net viena bemiegė naktis gali sulėtinti T-limfocitų (imuninės sistemos karių) gamybą ir smarkiai sumažinti ląstelių žudikių skaičių.

Tokie eteriniai aliejai, kaip levandų, melisų, o kai kam tinka ir pankolių, puikiai nuramina ir leidžia saldžiai užmigti. Be to, šie kvapai miego metu padeda smegenims gauti reikiamą kiekį deguonies. Būtent tada mes sapnuojame pasakiškus sapnus.

Stresas yra išgyvenimo reakcija. Bėgdami nuo liūto, nesisaugome virusų, taip pat netinkamai virškiname maistą ir pan. Streso metu organizmas blokuoja imuninę ir virškinimo sistemas, galiausiai perskirsto resursus, kad kuo daugiau kraujo ir deguonies patektų į raumenis ir būtų galima kautis arba bėgti.

Jei po streso nėra judesio (tai yra tipiška situacija biuruose), nuodingosios medžiagos – streso hormonai lyginami su gyvačių nuodais – lieka organizme ir sukelia daugybę negalavimų. Jei žmogus pastoviai stresuoja ir per mažai fiziškai juda, šių nuodingų medžiagų kiekis organizme didėja. Tokiu atveju vis daugiau energinių resursų yra sunaudojama kovai su stresu, o ne imunitetui palaikyti.

Miramedžių, smilkalinių bosvelijų, brazilinių kopalių, visų citrusinių vaisių ir levandų eteriniai aliejai subalansuoja mūsų endokrininę sistemą ir pašalina streso metu susidariusius spazmus. O citrusai yra tiesiog čempionai. Jie pakelia nuotaiką ir mažina depresiją. Įdomus faktas – daugiausia jų parduodama Suomijoje ir Lietuvoje.

Radiacija, sklindanti nuo kompiuterių, telefonų, bevielių tinklų ir apšvietimo lempų, – XXI a. problema, kurios pasėkmes pajusime jau greitai. Rozmarinų, arbatmedžių, šventųjų bosvelijų ir šalavijų eteriniai aliejai padidina anijonų skaičių ore ir nusodina suaktyvintas dulkių daleles. Ne veltui vietoje sveikatai kenksmingų sintetinių kvapiklių paskutiniu metu Europoje sparčiai plinta kompiuteriams ir automobiliams skirti USB difuzoriai su natūraliais eteriniais aliejais.

Bakterijos, virusai ir grybeliai visada yra aplink mus, tad beprasmiška manyti, kad juos kada nors kaip nors pavyks išnaikinti. Bakterijos pradėjo gyvybę šioje Žemėje, jos ir išnyks paskutinės. Vienintelis klausimas – kaip sureguliuoti bakterijų kiekius ir kaip neleisti šioms primityvioms gyvybės formoms pradėti diktuoti savo sąlygas?

Vienintelis būdas tai padaryti – stiprinti imuninę sistemą ir leisti jai palaikyti mūsų organizmo bei simbiotų homeostazę. Visi eteriniai aliejai pasižymi universaliu poveikiu bakterijoms, grybeliams ir virusams. Reikia tik išsirinkti patinkantį kvapą. Tai siūlau patikėti savo intuicijai – tikrai nenusivilsite.

Judėjimo stoka. Be nuolatinio vidutinio intensyvumo judėjimo limfa nustoja atlikti savo funkciją. Ji – mūsų kūno kanalizacija ir viena svarbiausių imuninės sistemos sudedamųjų dalių. Stokojant judesio, sustoja angiogenezė – kapiliarų tinklo augimas, nuo kurio priklauso, ar visos kūno ląstelės bus aprūpintos deguonimi. Taigi sporto ir mankštos vaidmuo mūsų gyvenime yra išskirtinis. Tik pakankamai judėdamas mūsų kūnas gali išlikti sveikas, stiprus ir efektyvus.

Tačiau kartais (o kartais – ir ne kartais) būna, kad tiesiog nebenorime ar nebeturime jėgų judėti. Tokiu atveju, pauostę pipirmėčių ar rozmarinų, galite pajusti jėgų antplūdį, o išgėrę kelis lašelius citrinų ar greipfrutų eterinės esencijos (ant buteliuko turi būti parašyta Vidiniam vartojimui), mankštinsitės dar ir su šypsena.

Anijonų trūkumas ore. Anijonai – tai neigiamą krūvį turinčios oro dalelės, dar vadinamos oro vitaminais. Kraujo baltymas – hemoglobinas, aprūpinantis ląsteles deguonimi, pasisavina tik neigiamą krūvį turintį deguonį. Prieš dešimtmetį daryti tyrimai parodė, kad namuose ir biuruose gali būti šimtus kartų mažiau anijonų nei gamtoje. Daugiausia natūraliai susidarančių anijonų yra prie didžiųjų krioklių.

Aromaterapija – miestiečių išsigelbėjimas. Drėkinančio, aromatizuojančio ir jonizuojančio poveikio kvapas, skleidžiamas difuzoriaus, gali atgaivinti orą patalpose, suteikti organizmui ramybę, proto aiškumą ir skatinti darbingumą bei gerą savijautą.

Mes, homo sapiens, mąstančios būtybės, galime pasirinkti. Žinoma, jei tik netingime ir nepaliekame sprendimo teisių kitiems. Rinkitės milijonus metų šlifuotus, nugludintus ir mūsų organizmui pažįstamus gamtos sukurtus produktus. Jie nepaves, ir po 10 metų nepaaiškės, kad vis dėlto jie kenkė mūsų sveikatai.