Nežabojami aistringojo Sakartvelo skliautai


2020 04 22 | Ugnė Zakšauskaitė

Iš rytų Bulgariją per Juodosios jūros vandenis stebi Sakartvelo krantai. Kiekvienas, atvykęs į šią šalį, vis dar sutinkamas kaip nematytas svečias – kraštas dar nėra išvargintas masinio turizmo srautų, o keliautojus iš Lietuvos vis dar stebina kuklios kainos ir vakariečių jau pamirštas vietinių kartvelų atlapaširdiškumas.

Kelionė į Sakartvelą gali nunešti į visišką kasdienybės užmarštį. Akimis regimas kraštovaizdis visiškai išvalo mintis, atveria dabarties grožį, atsiduri tarsi globalumo ir autentiškumo sandūroje: vienoje pusėje – kalnai, juose besiganantys gyvuliai, kitoje – Juodosios jūros skalaujami Adžarijos autonominės respublikos kurortai, kuriuose kviečia moderniausi viešbučiai. Toliau pažvelgus – istoriniai griuvėsiai ir ką tik pastatyti blizgių, šalies sostinės Batumio dangoraižių skliautai.

Sakartvelas kiekviename žingsnyje pulsuoja aistringa istorija: vienas populiariausių objektų, kuriuos privalu pamatyti, yra beveik 200 km Karo kelias – nuo jo atsiveria vaizdingi tarpekliai, viršukalnės, senovinės bažnyčios, tvirtovės ir kalnų upės. Taip pat vilioja romėnų statyta Gonio tvirtovė, botanikos sodai, laipiojimo maršrutai kalnuose.

Žinoma, didžiausia nuodėmė būtų neparagauti visuomet gausiomis porcijomis patiekiamų šviežių kartvelų kepinių: chačiapurių, boranų, čirbulių ir saldumynų – baklavos ir šakarlamos. Atostogos Sakartvele bus sočios, šiltos, leidžiamos prie palmėmis ir rododendrais pasipuošusių Juodosios jūros pakrančių. Parsivešite gaivius, tikrais kartveliškais arbūzais, persimonais ir figomis pagardintus įspūdžius.