MEKSIKA Magiška majų žemė


2019 08 30

Aštrūs skoniai, neįprastas gyvenimo tempas, galingas majų bei actekų civilizacijų palikimas, kolonijiniai miestai, nuostabi gamta, balti paplūdimiai, skaidri Karibų jūra, nesibaigiančios šventės ir spalvingi festivaliai – tokia yra tikroji Meksika!

 

Spalvos ir nesibaigiančios linksmybės

Atostogos Meksikoje, vienoje egzotiškiausių ir idiliškiausių vietų pasaulyje – Karibų jūros balto smėlio Kankūno paplūdimiuose, – palieka neišdildomų įspūdžių. Actekų ir majų senųjų civilizacijų lobiai, jų legendomis apipinti senoviniai miestai į šalį vilioja daugybę senovės istorijos gerbėjų.

O kur dar maudynės skaidrioje Karibų jūroje, nuostabūs paplūdimiai, įtraukti į geriausių pasaulio paplūdimių sąrašą, užburiantis povandeninis pasaulis, tobulos bangos banglentininkams, meksikietiškos muzikos akordai!

 

Kuris kurortas Meksikoje?

Kankūnas – tai bene lankomiausias kurortas visoje Meksikoje, į kurį kasmet plūsta poilsiautojai iš visų pasaulio kampelių. Jį ypač mėgsta amerikiečiai, kanadiečiai ir europiečiai.

Jukatano pusiasalyje esantis miestas įsikūrė fantastiškoje vietoje – šalia išsvajotosios Karibų jūros ir baltų jos paplūdimių juostos. Čia netruko išsiplėtoti puiki viešbučių ir paslaugų infrastruktūra.

Jukatano pusiasalyje, netoli šio miesto, yra itin daug įspūdingų istorinių paminklų, kultūros stebuklų ir nepakartojamų gamtos kampelių.

Kankūną dėl išskirtinio grožio savo ypatingai šventei dažnai renkasi jaunavedžiai, daug porų atvyksta ir medaus kopinėti, dar kiti sako važiuojantys čia praleisti įspūdingiausių gyvenime atostogų.

 

Rivjera Majos regionas. Prie nuostabios Atlanto vandenyno pakrantės nusidriekęs regionas yra įspūdingo grožio Karibų kraštas. Tai ypač kaitrios saulės, tobulų bangų, fantastiško koralų rifo ir gamtos stebuklų kampelis, kasmet priviliojantis milijonus turistų.

Šalia įspūdingų kraštovaizdžių glaudžiasi pasaulinio lygio restoranai, prašmatnūs viešbučiai ir išskirtines naktinio gyvenimo pramogas siūlantys barai bei klubai.

Rivjera Maja didžiuojasi ir vienais geriausių golfo aikštynų pasaulyje. Daugiausia poilsiautojų šį šalies regioną renkasi dėl itin puikių vandens pramogų, ypač paviršinio bei giluminio nardymo. Šalia šios pakrantės itin skaidriame ir šiltame vandenyje nusidriekęs fantastiško grožio koralų rifas, kuris yra galybės jūrų gyvūnų namai.

 

Plaja del Karmenas. Tai vienas populiariausių kurortų, itin mėgstamas poilsiautojų, kurie ieško švarutėlių baltų paplūdimių, smaragdinio vandens ir jaukaus miesto šurmulio netoliese. Nardytojai čia traukia pažiūrėti gražiojo koralų rifo, vandens sporto mėgėjai – skrieti per bangas banglente ar vėjo aitvarais. Iš šio kurorto itin patogu nuvykti į bet kurią Rivjera Majos vietą ir susipažinti su unikalia Meksikos kultūra.

 

Meksikos skoniai – kas yra kas?

  • Tortilija – iš kukurūzų miltų gaminama duona, tiekiama prie visų patiekalų, o į ją vyniojant įvairiausius kitus ingredientus – mėsą, žuvį, jūrų gėrybes, ryžius, daržoves – gaminama visa galybė patiekalų.
  • Burita (burrito) – į tortiliją susuktas daržovių, mėsos ar žuvies, ryžių bei pupelių su daržovėmis patiekalas.
  • Enčilados (enchilada) – itin mėgstami ir kiti vietos gardumynai, tai – tortilija su įdaru, apkepta su pomidorų padažu ir sūriu.
  • Kesadilijos (quesadilla) – kepta tortilija su gausybe sūrio, kartais pagardinta vištiena ir daržovėmis.
  • Takai (tacos) – nedideli tortilijos paplotėliai su mėsos, žuvies ar jūrų gėrybių ir daržovių įdaru.
  • Kukurūzų traškučiai (nachos) – valgomi su gvakamolės (guacamole) ir aštriu padažu, kartais pagardinti mėsa, sūriu ir daržovėmis.
  • Churros – vienas populiariausių meksikietiškų desertų. Tai saldi pailga spurga, apvoliota gausybėje cinamono ir cukraus, patiekiama su kremo padažu.

 

 

Pravartu žinoti

  • Meksikiečiai turi gana laisvą laiko suvokimą, todėl nesistebėkite, jei daugelis jų į susitikimą vėluos.
  • Nenustebkite, jei atostogų metu išgirsite ne vieną komplimentą, ypač moterys, mat vietiniai gyventojai gana temperamentingi ir romantiški žmonės, jie tiesiog nori išreikšti savo emocijas. Jei atostogaudami Meksikoje būsite itin mandagūs, tuomet mėgausitės gausybe šypsenų, geresniu aptarnavimu ir šiltesniu priėmimu.
  • Pirkdami derėkitės, bet nepersistenkite. Galite derėtis dėl mašinos ar suvenyrų, turguose bei taksi, kuriuose neįjungtas taksometras, tačiau negalima derėtis restoranuose, vaistinėse, didelėse parduotuvėse. Visada išlikite mandagūs, kantrūs ir neužmirškite šypsotis.
  • Visoje Meksikoje oficiali kalba – ispanų, tačiau daugelis čia kalba ir vietinėmis kalbomis. Puikiai kalba ir angliškai.
  • Meksikos piniginis vienetas – pesas, 10 pesų atitinka ~0,50 €. Pesas pririštas prie JAV dolerio. Kartais rasite kainų, pažymėtų NP raidėmis, – tai naujieji pesai. 1 JAV doleris atitinka 11 pesų.
  • Atvykstantiems iš Lietuvos vizų nereikia. Prieš atvykstant lėktuve užpildoma migracijos kortelė, kurios antrą pusę reikia pateikti išvykstant iš šalies.
  • Lauktuvės. Atostogaudami Meksikoje nepraleiskite progos įsigyti vietinių prieskonių – gvazdikėlių, cinamono, kumino, vanilės, aitriųjų paprikų, raudonėlių, taip pat meksikietiškos arbatos, stipriųjų gėrimų. Taip pat nepamirškite ir vietinių amatininkų suvenyrų: pelerinų, pončų, sombrerų, kaukių, tekilos, majų kalendorių, medžio, odos, keramikos, onikso, sidabro dirbinių.

 

Kaip efektyviai pajusti Meksiką?

  • Aplankykite bent vieną iš majų ar actekų piramidžių kompleksų.
  • Suvalgykite meksikietišką buritą (burrito) kartu su vietinės tekilos stiklu.
  • Praleiskite dieną paplūdimyje, gaudydami neapsakomo mėlio bangas.
  • Apsilankykite vietos zoologijos ir botanikos soduose.
  • Nukeliaukite į aistringų vietos šokių ir muzikos vakarą.
  • Nuplaukite į vieną iš salų, kur galėsite pasimėgauti nuošalesniu poilsiu.
  • Dalyvaukite vietos festivalyje, kurių čia gausu ištisus metus.
  • Išbandykite kuo daugiau vandens pramogų.
  • Leiskitės į žygį po džiungles. Patirtis neišmatuojama įspūdžiais.