Markė – visų norai išpildyti


2019 04 07 | Andrius Tomašas

Atostogos Italijoje. Kokie pirmi vaizdai iškyla galvoje? Koliziejus, Venecijos gatvelės, čerpių stogai, motoroleriai – visa tai, kas Italiją paverčia rojumi entuziastingiems, atradimų ištroškusiems keliautojams. O kur tuomet keliauti tiems, kurie nori tiesiog patinginiauti? Ten pat. Į universalumu garsėjantį Markės regioną.

 

„Markėje sutelkta viskas, ko tik galite užsinorėti atostogų metu: nuo puikių paplūdimių ir mados išparduotuvių iki gero maisto restoranų bei UNESCO pasaulinio paveldo objektų.”

 

Sakoma, kad geriausias vietas pirmieji atranda vietiniai. Jeigu šią taisyklę pritaikytume Italijai, tai mūsų žvilgsnis turėtų krypti į Markės regioną. Italai čia užsuka vis dažniau, o svečiai iš užsienio šį regioną dar tik pradeda atrasti.

Markė išsidėsčiusi 180 km ilgio Adrijos jūros pakrantėje, kuri garantuoja daugybę šviesių, švarių paplūdimių ir maloniai šiltą jūros vandenį.

Tiesa, tikrai geroms atostogoms vien gerų paplūdimių neužteks. Reikia ir vietų, kuriose galima pamatyti ką nors įdomaus, paragauti ko nors skanaus ir įsigyti ko nors gražaus.

Jei Markės regioną reikėtų su kuo nors palyginti – tai būtų espreso kava. Jis nedidelis, bet labai koncentruotas – čia telpa visa Italija
Kai kas gražaus: laikas puoštis, o jį pažinus širdis ima tankiau plakti. Iš džiaugsmo, žinoma.

Vienas labiausiai mūsų širdį džiuginančių dalykų – gražūs drabužiai ir avalynė. Markėje apstu itališkos mados išparduotuvių. Jų čia tiek, kad netgi yra sudaryti atskiri maršrutai, padėsiantys atrasti suvenyrų, kurie ne dulkės lentynoje, o taps jūsų puošmena.

 

Markėje yra 9 „Michelin“ įvertinti restoranai. Dar suskaičiuojama apie 14 tūkst. vyno ūkių.

 

Markė – vienas iš Italijos mados pramonės centrų. Čia gaminamos garsių prekių ženklų, tokių kaip „TOD’S“, „Loriblu“, „Fabi“, „Roberto Cavalli“ ir kt. gaminiai, o avalynės įmonių regione suskaičiuojama net 2 000!

Kai kas skanaus: darbymetis skonio receptoriams

Italijos virtuvė turbūt yra populiariausia pasaulyje. Tačiau tikra itališka virtuvė yra tik Italijoje. Ir ją pažinti būtina, nepriklausomai nuo to, kokias atostogas planuojate.

Markėje yra 9 „Michelin“ įvertinti restoranai. Dar suskaičiuojama apie 14 tūkst. vyno ūkių. Tad, jeigu pasileidote į skonio medžioklę, Markėje laimikio nepritrūksite. Tiesa, nebūtina rinktis „Michelin“ restoranus. Čia gausu šeimyninių užeigų, pirmenybę teikiančių čia pat vietoje užaugintiems produktams bei tradiciniams, karta iš kartos perduodamiems receptams.

Dažna maitinimo įstaiga Markėje laikosi vadinamosios 0 km politikos, kai maistas gaminamas tik iš šviežių ir tik vietinių maisto produktų. Ir tai galioja ne tik vaisiams, daržovėms ar mėsai, bet ir žuviai bei jūrų gėrybėms.

Markė – pajūrio regionas, todėl valgiaraščiuose apstu žuvies ir jūrų gėrybių patiekalų. Jų daug ir skirtingų, bet jums gali užtekti įsiminti vos vieną žodį brodetto. Dažniausiai tai sriuba. Kartais – troškinys. Brodetto verdamas iš keliolikos žuvų ir jūrų gėrybių rūšių. Kadangi kiekvienoje vietoje skiriasi jos virimo tradicijos, žuvų ir jūrų gėrybių kombinacijos vis kitokios, tai vien šis patiekalas turi šimtus galimų skonio variacijų.

Ar tai vienintelis dalykas, kurio verta ragauti Markėje? Žinoma, ne. Čia – Italija. Todėl gero ir skanaus maisto bus daug ir įvairaus. Kiekvieno Italijos regiono gyventojai – savo virtuvės patriotai. Todėl Markėje jie jums noriai rekomenduos tai, ką turi geriausia (ir pridurs, kad kituose Italijos regionuose šito patiekalo nesugeba tinkamai ar bent taip skaniai paruošti).

Taigi Markės virtuvė jūsų skonio receptoriams atostogauti tikrai neleis. Beje, regione vyksta nemažai kulinarinių festivalių (vienas iš jų skirtas brodetto ir žuvies sriubai), kurie populiarumu lenkia net ir muzikinius. Skanaus.

Kai kas įdomaus: maistas akims

Markė džiugina ne tik skonio receptorius – ji negaili peno ir akims. Čia yra ką pamatyti. Pirmiausia, regione yra bent 3 UNESCO pasaulinio paveldo objektai: San Marino senamiestis, Urbino istorinis centras, dalis kultūrinio benediktinų gyvenviečių landšafto.

 

 Iš čia iki Romos – vos 3 val. mėgavimosi vaizdingais peizažais pro traukinio langą.

 

Prie viso to pridėkime 500 aikščių, 1 000 didelių paminklų, 37 tvirtoves, 106 pilis, 15 citadelių, 170 bokštų, per tūkstantį bažnyčių, 72 senovinius teatrus, 315 bibliotekų. Tad veikti tikrai bus ką. Jei tik norėsis, žinoma. Be to, iš čia iki Romos – vos 3 val. mėgavimosi vaizdingais peizažais pro traukinio langą.

O tiems, kam gamtos peizažai arčiau širdies nei miestai, galės rinktis ką nors iš 2 nacionalinių parkų ar 3 gamtos rezervatų, tyrinėti kalnų urvus, leistis į žygius ar pasiplaukiojimus.

Markė jau yra išpildžiusi visų jūsų atostogų norus. Nesvarbu, kad dar nė nespėjote jų sugalvoti. Teliko lengvoji dalis – atvykti ir juos pasiimti.

GALERIJA: