MADA 2019 Ar šiais metais metais išliksime sentimentalūs?


2019 03 17 | Inga Norkė

Kalbėtis su stiliste Irina Cybina – tikras malonumas. Ji yra konkreti, aktuali savo idėjomis ir nė kiek ne pamaiviška. Su ja kalbamės apie madą 2019 metais: nuo atsakingai dėvimos mados iki to, kaip protingai susikrauti lagaminą kelionei.

 

Kurie dešimtmečiai daro didžiausią įtaką madai pastaruoju metu?

Suvokti mados ciklus nėra paprasta, tačiau moksliškai yra įrodyta, kad mada sukasi spiralės principu – eina ratu. Nauji dalykai atrandami transformuojant jau žinomus.

Šį sezoną yra madingas septintojo, aštuntojo ir devintojo dešimtmečių stilius. Tad būti nemadingam bus sunku (juokiasi). Beje, jei kas nors vis dar tiki, kad mados ciklas šiandien yra nevalingas procesas, deja, klysta.

O kokie tuomet stiliaus elementai yra must have artimiausius kelis sezonus?

Pagrindiniai elementai, kurie karaliauja jau ne pirmą sezoną ir vis dar neketina trauktis į užmarštį, yra sporto stilistika, kelnių kostiumai, etniniai motyvai, gyvūnų raštai bei odiniai drabužiai.

O kalbant apie aksesuarus?

Madingi įvairūs plaukų papuošalai (segtukai, sagutės su perlais), galvos apdangalai (skaros, beretės, plačiakraštės skrybėlės). Taip pat dėžutės formos rankinės, dvi rankinės iš karto, itin mažos rankinės ir, atvirkščiai – labai didelės.

Tiesa, kad dabartinė mada (sportiniai kostiumai, masyvi sportinė avalynė, dviratininko tamprės ir pan.) yra orientuota į jaunimą, o kokią alternatyvą pasiūlytum 30+ ar 40+ metų madistams?

Svarbiausia taisyklė, galiojanti 30–40 metų moterims, – prie savo aprangos pritaikyti sportinės stilistikos tendencijas. Tiek gali visiškai užtekti, kad būtum madinga.

Prie masyvių sportinių batų deriname paltą ar klasikinį kostiumą. Tai yra svarbu, kad

neatrodytume taip, lyg ką tik išėjusios iš sporto salės.

Kurios stiliaus naujovės liks mados savaičių nuotraukose?

Neoninės spalvos, slidininko kepurės, drabužiai iš peršviečiamo audinio bei išdidinta pečių linija.

Nesunku moteriškoje madoje pastebėti vyriškų kirpimų. Kaip manai, iš kur tai ir kodėl? Ar kiekviena šalia juodos suknelės spintoje turėtų turėti ir klasikinį kelnių bei švarko kostiumą?

Kostiumas – universalus drabužis, kurį gali dėvėti bet kas, bet kur ir bet kada. Apskritai kostiumas yra moters garderobo pagrindas.

Kolumbijos (JAV) universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad drabužių stilius turi didelę įtaką žmogaus asmenybei. O tiriant dalykinio kostiumo įtaką paaiškėjo, kad:

• gražus, figūrą išryškinantis kostiumas suteikia ne tik pasitenkinimą savo išvaizda, bet ir pakelia savivertę bei pasitikėjimą savimi;
• suteikia drąsos ir atkaklumo, nes žmogus žino, kad atrodo nepriekaištingai;
• įpareigoja deramai elgtis.

O ką apskritai manai apie niekada iš mados neišeinantį stilių? Ar toks išvis egzistuoja?

Iš mados niekada neišeina klasikinis stilius. Tad, mano nuomone, verta investuoti į pagrindinius klasikinio stiliaus elementus. Tai yra lietpaltis, klasikinis paltas, švarkas, „Oxford“ stiliaus batai, dvieilis kelnių kostiumas.

 

gražus, figūrą išryškinantis kostiumas suteikia ne tik pasitenkinimą savo išvaizda, bet ir pakelia savivertę bei pasitikėjimą savimi.

 

Ar lengvai pasiduodi mados klyksmams?

Itin madingus daiktus dažniausiai perku greitosios mados parduotuvėse ir po metų juos perleidžiu į kitas rankas. Tačiau atsilaikyti prieš tokius pirkinius yra gana lengva, nes man tai dažniausiai nebebūna naujiena. Visas tendencijas sužinau mažiausiai prieš pusę metų ir pamačiusi jas parduotuvėse nepuolu pirkti.

 

O pati kokius drabužius dėvi dažniausiai?

Klasikinį švarką, gėlėtą suknelę, sportinius batelius, mėlynus džinsus ir oversize stiliaus paltą.

O kaip kitoms patartum nepasiduoti tiems mados kaprizams?

Mano patarimas paprastas – prieš einant apsipirkinėti derėtų pasidaryti namų darbus. Pirmiausia, susitvarkyti spintą. Ir kitas dalykas – padaryti sąrašą pirkinių, kurių reikia. Taip išvengsite spontaniškų ir neplanuotų pirkinių.

O ar pati vadovaujiesi kokiomis nors vertybėmis apsipirkinėdama?

Taip, pati dažniausiai planuoju savo pirkinius. Spontaniškai perku labai retai. Nebent trokštamo daikto kaina yra nedidelė. Taip pat visada pagalvoju, ar drabužis bus aktualus ir kitą sezoną. Be to, visada
patikrinu daikto sudėtį. Juk nesinori, kad jis nusiskalbtų jau po pirmojo skalbimo!

Koks dar sąmoningas mados vartojimo veiksmas padėtų šiai planetai?

Mano nuomone, pagrindinis dalykas – drabužių perdirbimas. Kai kurios mados kompanijos palaiko šią iniciatyvą ir skatina atiduoti nebedėvimus tekstilės gaminius. Taip pat visada gera mintis – nenešiojamo drabužio perleidimas į kitas rankas.

Kalbant apie mados namus – kurie iš begalės naujų ir senų tave labiausiai žavi?

Labiausiai mane žavi Saint Laurent mados namai. Mėgstu aštuntojo dešimtmečio stilių, kurį įkvėpė dizaineris Yves’as Saint Laurent’as. Kalbu apie praplatintus pečius, dvieilius užsegimus, gana griežtus kirpimus, kai švarko ilgis – žemiau klubų. Kita pastebima to laikotarpio tendencija – asimetrija.

 

Prancūzijoje gali rasti visko! Tai yra menininkų, nepaprastos kultūros, fenomenalios muzikos ir gero kino kraštas… Ir, be abejo, nerealus maistas bei mada.

O kurios mados namų transformacijos tau atrodo taikliausios / ryškiausios?

Balenciaga mados namų transformacija man atrodo taikliausia. Taip pat stebiu kardinalius Céline pokyčius. Ir, žinoma, negaliu nepaminėti nuostabiosios, naujosios Gucci ir Alessandro Michele eros.


Irina, tuomet dar pakalbėkime kiekvienam labiau artimesnėmis temomis apie drabužius ir jų pasirinkimus. Kaip susipakuoti lagaminą, kad viską, ką pasiėmei, ir apsirengtum?

Pirmiausia reikia pagalvoti apie oro sąlygas kelionės metu, suplanuotus renginius ir kelionės tikslus. Tuomet belieka susidėlioti derinius kiekvienai dienai pagal poreikius.

 

Kaip pati krauniesi lagaminą kelionei?

Dažniausiai į keliones skrendu su tuščiu lagaminu ir visus reikiamus drabužius perku vietoje. Taip visada papildau savo spintą naujais pirkiniais iš užsienio. Apsiperku parduotuvėse, kurių pas mus nėra. O keliauju gana paprastai – su sportiniais bateliais, džinsais ir patogiu megztiniu.

O kurios apkeliautos kryptys tau paliko daugiausia įspūdžių?

Mano mėgstamiausia kelionių kryptis yra Prancūzija. Konkrečiau sakant, Provansas, Paryžius, Žydroji pakrantė ir slidinėjimas kalnuose. Prancūzijoje gali rasti visko! Tai yra menininkų, nepaprastos kultūros, fenomenalios muzikos ir gero kino kraštas… Ir, be abejo, nerealus maistas bei mada.

Jei šiandien galėtum grįžti į vieną vietą pasaulyje – tai ir būtų Prancūzija?

Taip, ir greičiausiai į Normandiją. Ši vieta lyg iš pasakos. Ten visko tiek daug: nuo Mont Saint-Michel vienuolyno pakrantėje iki Ruano, Sidro kelio ir t. t.

Įsimintiniausias viešbutis, kuriame teko būti?

Vėlgi – Prancūzijoje (šypsosi). Teko nakvoti Nostradamo broliui priklausančiame dvare. Dabar ten yra įrengtas butikinis viešbutis.

STILIAUS ĮKVĖPĖJOS

Moterys, kurios Irinai visada lyg šviežio oro gurkšnis

Italė Gilda Ambrosio
Italė Giorgia Tordini
Ukrainietė Julie Pelipas
Lietuvė Monika Kazakevičiūtė

 

 GALERIJA