JUOZAS STATKEVIČIUS Niekada nesvajojau būti pirmas


2019 03 26 | Inga Norkė

,,Moku būti dėmesio centre ir to iš manęs neatimsi. Esu matomas nuo tada, kai dar nebuvo „Facebook“ ir „Instagram“. Kur ten? Net mobiliųjų nebuvo!”

JUOZO STATKEVIČIAUS SILPNYBĖS

Kelionės, kelionės, kelionės…
Cigaretės, bet tik tikros!
Knygos. Turi didžiausią mados biblioteką, kurią renka daugiau nei 30 metų.
Mados, meno, dizaino naujienos.
Geri filmai ir spektakliai.
Mamos bulviniai blynai.
Gyvas bendravimas.

 

Mados maestro Juozo Statkevičiaus silpnybė yra kelionės, todėl šis pokalbis brendo gana ilgai. Tačiau tai jis – Londone, tai – Paryžiuje, tai dar kur nors toli. Tačiau pradėjus planuoti numerį tema „Pirmas“, šis interviu tapo neatidėliotinas.

Juozas yra pirmas lietuvis Prancūzijos ir Lietuvos mados istorijoje, kuris pristatė savo kolekcijas tarp garsiausių mados namų. Jo fenomenas gyvuoja jau daugiau nei 30 metų ir niekur nežada trauktis. Bent jau jo darbai tai tikrai!

Nors žiniasklaidoje J. Statkevičių matome rečiau, kur kas dažniau galima grožėtis jo kūryba. Pavyzdžiui, ant ikoninių Björk, Danijos karūnuotosios princesės Mary, Naomi Watts, Kyros Sedgwick ar Helen Mirren! Jo kurtais drabužiais Dalia Ibelhauptaitė šiemet žengia raudonu kilimu „Oskarų“ įteikimo ceremonijoje!

Susitikimo proga pateikiau jam warholišką klausimyną – panašų Andy Warholas užduodavo savo herojams.

 

MĖGSTAMIAUSIAS MIESTAS

Vis dėlto Paryžius yra mėgstamiausias mano miestas. Jis nuostabus visomis prasmėmis. Nė vienas miestas neturi tokios ypatingos istorijos kaip Paryžius. Be to, tai – mados sostinė. Čia puoselėjamos couture tradicijos, mados kultūra, skonis. Niekur kitur to neradau tiek daug kaip Paryžiuje.

 

PIRMAS KARTAS PARYŽIUJE

Kai pirmąkart išvykau į Paryžių, iškart patekau į mados sūkurį – vienai Kauno parduotuvei „Kenzo“ ir „YSL“ showroom’e atrinkinėjau drabužius. Koks aš tada buvau laimingas! Tuomet showroom’uose dar galėjai išvysti ir pačius dizainerius…

Paryžius yra mano gyvenimo universitetas, į kurį visada noriu sugrįžti.

 

TAI PARIS MON AMOUR?

Taip! Esu ten buvęs tūkstantį kartų ir gyvenau net septynerius metus. Mano nuomone, tikras menininkas turi pagyventi Paryžiuje, kad suprastų meno mastelį ir svarbą. Vien ko vertas Paryžiaus naktinis gyvenimas, Eifelio bokštas, Pompidou centras, Marė rajonas, tūkstančiai ūžiančių kavinių, įdomiausių personų pilni Eliziejaus laukai, Per Lašezo kapinės, blusų turgus, medžiagų parduotuvės, madų kvartalas, prostitučių gatvės, Mulen Ružas… Gražesnio ir įdomesnio miesto nesu lankęs. Taigi, taip, Paryžius – mano meilė…

GERIAUSI METAI
Paryžiuje, kai ten gyvenau ir dirbau. Ir nors buvo labai sunkių akimirkų, būtent ten prabėgo gražiausi mano metai. Paryžius yra mano gyvenimo universitetas, į kurį visada noriu sugrįžti.

PRIPAŽINIMAS
Pripažinimas ir įvertinimas man yra svarbūs. Ne paslaptis, esu vienintelis lietuvis Prancūzijos ir Lietuvos mados istorijoje, kuris pristatė savo kolekcijas tarp garsiausių mados namų, tokių kaip „Chanel“, „Dior“, „YSL“ ir daugelio kitų. Neprapuoliau, priešingai – be valstybės pagalbos atsidūriau couture asociacijoje Paryžiuje ir esu apdovanotas dviem LVMH (Louis Vuitton Moët Henessy) premijomis. Tačiau į liaupses žiūriu atsargiai.

ĮVERTINIMAS IR PASAULIS
Svajoju ir kovoju savo darbais, o ne žodžiais. Noriu, kad pasaulis matytų Lietuvos veidą ir skonį. Mados ir teatro kostiumų srityje tai darau jau 30 metų! Į mano pristatymus susirenka tūkstantinės minios. Tai yra didžiulis įvertinimas. Ne mažiau svarbu ir tai, kad mano kurtus drabužius vilki pasaulinės žvaigždės. Mano skonis seniai peržengė Lietuvos sienas.

BŪTI PIRMAM
Niekada nesvajojau ir nesiruošiau būti pirmas. Tiesiog jau 30 metų kartu su komanda dirbame pagal pasaulinius standartus. Nėra lengva, nes tenka gaudyti mados milimetrus, kad pakylėtum šį amatą iki meno lygio. Man pavyko, nes esu smalsus ir užsispyręs. Taip pat man kur kas įdomesnis daugelio valandų procesas nei valanda rampų šviesoje.

POPULIARUMO KAINA
Moku būti dėmesio centre ir to iš manęs neatimsi (juokiasi). Esu matomas nuo tada, kai dar nebuvo „Facebook“ ir „Instagram“. Kur ten? Net mobiliųjų nebuvo! Bet buvau matomas, žinomas, pastebėtas, apdainuotas, mylimas ir keikiamas. Tokia – populiarumo kaina.

VERSLAS
Ar aš verslininkas? Žinoma, ir ne prastas! Kaip mėgstu sakyti, reikia įrodyti darbais. Žinoma, užsidirbu, išlaikau kolektyvą, mamą, save. Užtenka duonai su sviestu (šypsosi). Tik tai nėra lengva, turi gerai pasukti smegenis, kad visada būtum ant bangos, o tavo produktai, stilius, kvepalai – geidžiami.

DEŠINIOJI RANKA
Dešinioji ranka visada su manimi. Tai – Živilė Matačiūnaitė. Su ja padarėme ir prodiusavome visus mados namų šou. Jie išsiskiria savo originalumu, masteliu ir pasauliniais standartais. Juos matę užsieniečiai lygina su Londonu, Paryžiumi, Niujorku. Deja, tai labai brangiai kainuoja, tačiau esu Juozas Statkevičius. Nori būti pirmas – turi dirbti. Ant lėkštutės man niekas nieko neatneš.

Nauji kvepalai ir ne vieni. Taip pat nauja mados kolekcija. Dar daugiau kelionių! Be tikslų man nėra gyvenimo.

 

APIE SAVO STILIŲ
Manau, absurdas turėti stilių, kuris nekinta. Todėl manasis keičiasi su metais. Klasika tinka buržua sluoksniui, o aš – demimondas. Moku nuobodžią klasiką paversti intriguojančia. Stiliuje turi būti, kaip sakoma, razinka arba reikia turėti smarvės, kuri būtų kerinti. Nešioti drabužius reikia mokėti, kaip ir būti persona, nenoriu susilieti su minia.

Tačiau ne visada yra laiko ir noro būti dendžiu. Man svarbu pasipuošti tinkamose vietose. Juk nesivartysiu teatre per primatavimus su krokodilo batais! (Juokiasi). Beje, niekada nepamiršiu, kai Kanų kino festivalyje Leonardo DiCaprio klausė, kokios firmos yra mano smokingas. Turiu skonį (šypsosi). Ką vilkiu aš, tai ir yra mada!

ŠIŲ METŲ TIKSLAI
Nauji kvepalai ir ne vieni. Taip pat nauja mados kolekcija. Dar daugiau kelionių! Be tikslų man nėra gyvenimo. Beje, dar noriu išmokti vairuoti ir pramokti italų kalbos, kad suprasčiau itališkas operas. Apskritai daug ko noriu ir daug ko nespėju. Turėčiau dabar bėgti į sporto klubą, bet kalbu su jumis (juokiasi).

SOCIALINĖS MEDIJOS
Jomis naudojuosi tik dėl savo mados namų žinomumo ir reklaminiais tikslais. „Instagram“ beveik neseku kitų žmonių. Gaila tam laiko. Tačiau pats savo sekėjus mėgstu pralinksminti juokingais videoreportažais ir, žinoma, užsidirbu reklamuodamas patinkančias prekes. Pavyzdžiui, man svarbi išvaizdos estetika. Jau nuo aštuoniolikos naudoju kremą nuo raukšlių – nė dienos be kremo, nė savaitės be kaukės. Turiu pasakyti – tai veikia. Taigi savo patarimais su malonumu dalijuosi ir su kitais, o kai žmonės pastebi, įvertina ir pasitiki – jaučiuosi laimingas.

LAISVALAIKIS
Jo beveik neturiu. Kartais vartausi lovoje ir žiūriu į lubas, o kartais rūkau ir žiūriu filmus. Kartais visą parą skaitau, kartais skrendu kur nors. Žinau tik vieną – moku gyventi. Tiesa, vakarėliai man pradeda įkyrėti, nors Londono ar Paryžiaus naktinio gyvenimo neatsisakyčiau. Štai kitą savaitgalį skrendu į Maskvą, į dizainerio Viačeslavo Zaicevo gimtadienį, kuriame susirinks visas Maskvos bomondas. Gera, kai tave kviečia, nepamiršta, vertina.

Kartais gailiuosi, kad sakau tiesą. Kam? Juk gyvename kreivų veidrodžių karalystėje.

 

TENDENCIJOS
Jaunimo stilius gana padrikas, bet jie ir semiasi įkvėpimo iš visur: kelionių, socialinių medijų, dievaičių. Tam ir jaunimas, kad leistų sau viską ir nesivaržytų. Jiems klaidos nebaisios! Pritariu idėjai – kol jaunas, kvailiok. Juk stilius toli gražu ne vien apranga. Nebūkime primityvūs…

STILIAUS PATARIMAS
Atkreipti dėmesį į aksesuarus ir, svarbiausia, save. Rūbai svarbu, bet bendrausite juk ne su rūbais, o su žmonėmis. Tad patarimas paprastas: grimas, šukuosena, maža juoda suknelė ir papuošalai – su šiuo deriniu visada būsite į temą. Ir patarčiau prisiminti žodį „saikas“! Tai yra vertybė!

DIDŽIAUSIA GYVENIMO PAMOKA
Visada labai jautriai ir atidžiai klausausi, ko nori klientas. Tačiau kartais žmogus, būna, taip „nuvaro“ į dausas. Ne kartą esu vykdęs užgaidas, bet rezultatu nebuvau patenkintas. Todėl dabar išklausau, bet darau savaip. Galiausiai tas, kuris valandą pasakojo, kaip norėtų atrodyti, gauna visiškai kitą siluetą ir apsidžiaugia: „O Dieve, visada taip svajojau atrodyti.“ Štai ir pamoka – klausyk, bet daryk, kaip liepia širdis.

GAILIUOSI
Gailiuosi, kad grįžau iš Paryžiaus. Dažnai savęs klausiu kodėl? Iki šiol draugų kompanija Paryžiuje manęs klausia, kokioje čia komandiruotėje taip ilgai esu išvykęs? Jie negali patikėti, kad esu Lietuvoje. Dar gailiuosi, kad nenorom įsiveliu į iš piršto laužtus skandalus. Kartais gailiuosi, kad sakau tiesą. Kam? Juk gyvename kreivų veidrodžių karalystėje.

SVAJONIŲ VAKARIENĖ
Šis klausimas primena Poznerio laidą. Daug minčių švystelėjo. Juokinga tuščiai svajoti. Kita vertus, kas mes esame be svajonių? Ir vis dėlto iš visų galimų pasirinkimų norėčiau vakarieniauti su mama ar tėčiu. Esame užsisukę rutinoje, darbuose, mažai laiko skiriame savo artimiausiems. O jie juk ne amžini. Apskritai niekas nežinome, kiek laiko būsime kartu, todėl vakarienė su mama man būtų maloniausia. Tik su ja jaučiuosi kaip už sienos, tampu vaiku, žinau, kad ji mane myli labiau už viską.

GALERIJA