JŲ PABĖGIMAI NUO RUTINOS


2018 08 07

Mano gyvenime nėra rutinos ir kiekviena diena yra skirtinga. Suprantu, kad man labai dėl to pasisekė, todėl kaskart tai sau primenu. Vis dėlto kartais vienos savaitės būna užimtesnės nei kitos… Jėgų ir įkvėpimo tam semiuosi keliaudama. Mieliau renkuosi namo nuomą su baseinu nei gyvenimą viešbučiuose. Tai man padeda greičiau atsipalaiduoti ir atitrūkti nuo rūpesčių. Būtent dėl to su šeima jau 10 metų atostogauti vykstame į Kolumbiją. Man ten labai patinka, nors tik dabar ši šalis tapo karštu kelionių tašku ieškantiems ramybės oazių. Be to, Kolumbijoje yra didžiausia vaisių įvairovė.

Kai reikia prasiblaškyti nuo darbų, o artimiausiu metu nenusimato jokių kelionių, einu į miškus. Lietuvos miškuose man patinka vaikščioti bet kuriuo metų laiku. Kitas ramybės taškas – kalnai. Man patinka visi kalnai, tačiau ypatingai jaučiuosi Donegale – Airijos šiaurės vakarinėje dalyje esančiuose kalnuose. O jeigu nėra progos išlėkti, tuomet medituoju. Meditaciją praktikuoju jau metus ir visiems ją labai rekomenduoju.

 

Erica Jennings,

dainininkė ir dainų autorė

 

 

Nežinau, kur prasideda ir kur baigiasi rutina. Tačiau tikrai žinau, kad be ilgų pasivaikščiojimų po miškus nebeįsivaizduoju nė vienos savaitės. Kartais einame su šuniu, kartais su vaiku, vyru arba draugais. Tylos akimirka gamtoje ir meditacija ramina. Taip pat mane veikia skaitymas, tik jis dar ir labai įkvepia. O kur dar kelionės, joga (beje, tam užtenka kilimėlio, nereikia net lėktuvo bilieto), fotografija ir muzika – visa tai man irgi padeda atitrūkti nuo rutinos. Kita vertus, visus gyvenimo nutikimus priimu atvira širdimi ir linkiu sau, kad jie ir toliau būtų jaudinantys ir mane augintų.

 

Eva SaikovskaRumšas,

ex–modelis ir mama

 

 

 

Kaip įveikiu rutiną? Seku žmones. Sakote „creepy“? O jūs pabandykite. Su mylimąja/uoju išsirinkite judu suintrigavusį personažą ir it sekliai (arba maniakai) sekite paskui jį. Taisyklė – sekamasis negali apie tai suuosti. Net neįsivaizduojate, kiek naujų vietų, jums neįprastų judėjimo trajektorijų ir erdvių gali parodyti tas Kitas. Tai puikus būdas pasaulį pamatyti ne savo akimis.

 

Domantas „Domanas“ Likša,

radijo stoties „ZIP FM“ laidų vedėjas, „Ketchup Agency“ kūrybos vadovas

 

 

 

Šiemet atradau sportą, stengiuosi bent du kartus per savaitę pasportuoti –ar tai būtų mankšta namie, ar sporto klube, ar baseinas. Kompleksavau dėl netobulos anglų kalbos, net vengdavau pokalbių angliškai, taigi susiradau anglų kalbos mokytoją ir jau tobulėju. Buvau apleidusi skaitymą, tačiau visada norėjau pradėti skaityti daugiau. Galiausiai gavau pasiūlymą soc. tinkluose rašyti apie skaitomas knygas ir iš to net gauti pajamų. Priėmiau jį ir dabar per mėnesį perskaitau mažiausiai 1–2 knygas! Dažnai dabar iškeliauju viena ir gana spontaniškai. Jei nėra galimybės keliauti į užsienį, vaikštau po Vilnių ir bandau įsivaizduoti, kad matau jį pirmą kartą.

 

Beata Tiškevič,

aktorė, TV ir radijo laidų vedėja, kūrybininkė

 

 

 

Nuo rutinos pabėgu, kai į rankas pasiimu fotoaparatą ir pradedu gyventi istorija, kurią tuoj tuoj įamžinsiu. Matau, kaip tai atrodys galutiniame rezultate, ir savaime pradedu gyventi ateityje. Būtų tai mada, vestuvės ar renginys… Taip pat puikiu atitrūkimu nuo rūpesčių tampa draugų vakarienės, įdomūs renginiai ir kelionės į pajūrį.

 

Reda Mickevičiūtė,

fotografė

 

 

 

Tikiu, kad žiūrint į mane atrodo, jog tam, kad pabėgčiau nuo rutinos man reikia minios žmonių, šurmulio, spalvų ir burbuliukų – juk energija sproginėjantiems žmonėms taip neva būdinga. Nepatikėsite, bet priešingai – nuo viso to bėgu į vienatvę. Geriausiai pailsiu ir atsigaunu būdama viena, o geriausioms tos vienatvės akimirkoms netgi turiu keletą ritualų. Vienas jų – kvaili romantiniai filmai. Guluosi į patalus, uždarau miegamojo duris ir spoksau. Kartais porą, kartais netgi ir keturis iš eilės. Mano mėgstamiausios – kostiuminės dramos! Ir jūs tikrai nenorite žinoti, ką apie tai galvoja mano vyras! Antrasis ritualas – ilgi pasivaikščiojimai Vilniaus senamiesčio gatvėmis klausant ausinuko. Klausiate kaip prisiversti perklausyti naujausius albumus? Eikite pasivaikščioti! Na, ir galiausiai, kad ir kaip banaliai beskambėtų, atraskite keliones vieni! Tai metas, kai galvoje kyla daug klausimų ir daug atsakymų. Gero skrydžio, mielieji!

 

Dovilė Filmanavičiūtė,

dainuojanti skaitmeninių sprendimų skyriaus vadovė agentūroje „Adell Taivas Ogilvy“

 

 

Kūryba man yra geriausias būdas atitrūkti nuo rutinos ir bent trumpam pagyventi terpėje, kurioje viskas yra nauja ir miela. Nutraukęs muzikinę karjerą, nerimavau ir ieškojau naujų būdų kurti. Pasirodo, jų yra labai daug. Iš naujo atradau fotografiją ir koliažus. Kirpdamas ir lipdydamas fantastinius vaizdus galiu kurti tai, ką pats geidžiu matyti ir jausti. Šio proceso metu galiu valandų valandas medituoti. Vis dėlto bet kuriai kūrybai reikia resursų. Kai jų nebelieka, viską keičiu, kad ir kas tai būtų: namai, šalis, darbas, socialinis ratas, gyvenimo būdas. Tada viską pradedu lipdyti iš naujo iki… kito ciklo.

 

Sakalas Čumačenko,

radijo stoties „LRT Opus“ laidų vedėjas, diktorius, menininkas

 

 

Pabėgti nuo rutinos galima pačiais įvairiausiais būdais, tačiau įstrigę joje kartais pritrūkstame idėjų, t.y. pagalbos, kaip išsivaduoti ir nuobodžiai rutinai pamoti ranka. Kūrybiški žmonės dėsto savo būdus. Galbūt bent vienas jų Jus įkvėps ir, reikalui esant, padės ją nugalėti.

Labiausiai nuo rutinos ir rūpesčių užsimirštu užsidariusi savo virtuvėje, kai galiu ramiai ir neskubėdama kurti, taip pat keliaudama po pasaulį. Tik kelionėse sugebu vėl pasijausti vaiku. Tuomet naiviai ir džiaugsmingai, lyg kempinė, viską, kas man gražu, geriu į save. Keliaudama savaime išmokstu naujų dalykų ir gyvenu tik šia akimirka. Tais momentais man neegzistuoja vakar ar rytoj ir svarbiausia diena tampa šiandien.

Renata Ničajienė,

tinklaraščio sezoninevirtuve.lt ir 6 kulinarinių knygų autorė